Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Mestská zeleň dostáva na frak. Prestane sa Žilina zelenieť?

V Žiline sa rozmáha vandalizmus na mestskej zeleni. V priebehu pár týždňov polámali neznámi pustošitelia až 11 novovysadených stromov. Vedenie mesta ale tvrdí, že zeleň v Žiline sa zveľaďuje viac ako kedykoľvek doteraz.

28.01.2013 | 18:03

ŽILINA. V rámci náhradnej výsadby, ktorú mesto realizuje každý rok, vysadili vlani na sídlisku Vlčince osem tureckých liesok a jednu okrasnú čerešňu. Stromy sa tu ani poriadne nestihli „zakoreniť“, keď ich polámali neznámi vandali. Mesto vyčíslilo škodu na 3240 eur.

Mesto stále nepozná vinníkov
Podobná scéna sa zopakovala aj pred niekoľkými dňami. Tentoraz sa terčom útokov stali dve okrasné čerešne sakury na Bulvári. Mesto tak utrpelo finančnú ujmu vo výške 850 eur. „Ľudia si nič nevážia. Každý frfle na to, ako v Žiline vyrastajú nové obchodné domy a nie stromy. Ale keď tu aj niekto niečo vysadí, takto to dopadne, “ rozhorčuje sa 43-ročný Peter zo Žiliny.

Dať definitívnu bodku za ničením zelene v meste leží na srdci aj jeho vedeniu. Doteraz ale nemajú k prípadom ani k totožnosti páchateľov žiadne bližšie informácie. Aby sa do budúcnosti vyhli podobným scenárom, žiadajú o pomoc možných svedkov. „Obraciame sa na slušných Žilinčanov, aby v prípade vandalizmu neodkladne informovali mestskú políciu. Veríme, že aj za ich pomoci sa nám podarí úspešne zakročiť proti vandalom,“ hovorí Pavol Čorba, hovorca mesta.

Bude sa Žilina ďalej zelenieť?

Jedným z cieľov predvolebnej kampane súčasného primátora Igora Chomu bolo rozširovať zelené plochy v meste. Ako nám potvrdil hovorca, tento cieľ sa im zatiaľ, aj napriek niektorým neprajníkom, darí napĺňať. Vlani vysadili vo viacerých mestských lokalitách spolu 160 drevín. V tomto duchu budú naďalej pokračovať. „Našou snahou je v maximálnej miere chrániť a udržiavať existujúcu verejnú zeleň a v rámci finančných možností ju rozširovať,“ povedal.

Tento rok si mesto dáva za prioritu hlavne Lesopark Chrasť i rekonštrukciu Parku Ľudovíta Štúra. Popri kompletnej výmene dlažby na Národnej ulici rátajú aj s výsadbou nového stromoradia. Viac zelene možno očakávať aj v Sade Na studničkách. „V žiadnom z predchádzajúcich období nedošlo k takým výrazným obnovám a rozširovaniu mestskej verejnej zelene ako v aktuálnom volebnom období,“ tvrdí Pavol Čorba.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod