Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 9°C

Spravodajstvo

Mestskí policajti používajú telové kamery

Nahrávka podľa mestskej polície umožňuje objektívne vyhodnotiť zákonnosť postupu zasahujúceho príslušníka mestskej polície, ako aj správanie a protiprávne konanie osoby, proti ktorej bol zásah vykonaný.

07.12.2023 | 09:00

Žilinskí policajti využívajú telové kamery od konca novembra. „Cieľom používania kamier mestskou políciou v priamom výkone služby je zaznamenávanie objektívnych nahrávok najmä v situáciách, keď príslušník bezprostredne zasahuje do základných práv a slobôd cudzej osoby pristihnutej pri konaní protiprávnej činnosti,“ vysvetľuje Mestská polícia Žilina. V týchto situáciách sa môže podľa nej stať, že napätie medzi zasahujúcim policajtom a osobou, proti ktorej zásah smeruje, bude eskalovať.

Nepoužívajú ich vždy

Zaznamenaný priebeh zásahu slúži ako objektívny dôkaz a chránení sú tak príslušníci mestskej polície i osoby, voči ktorým polícia zakročila. „Kamery sa používajú len v určitých situáciách, napríklad pri riešení priestupkov, zabezpečovaní vecí verejného poriadku a ochrany životného prostredia, ale aj pri iných odôvodnených situáciách. Nahrávka z kamery je použiteľná ako dôkazný prostriedok v prípadoch, keď je príslušník mestskej polície obviňovaný z protiprávneho konania alebo z neprofesionálneho správania počas zásahu, prípadne zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.“

Autor: - r -

Foto: MP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod