Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Meteorológovia čakajú výrazné ochladenie: Bude aj snežiť?

Slovenský hydrometeorologický ústav avizuje výraznú zmenu v počasí. Po mimoriadne dlhom a teplom období babieho leta sa situácia začne meniť už v priebehu niekoľkých hodín. Môže aj snežiť.

27.10.2019 | 17:02

Po dlhom mimoriadne teplom počasí babieho leta sa situácia už v najbližších hodinách začne meniť. Cez strednú Európu v týchto chvíľach postupuje od severozápadu studený front, za ktorým sa nachádza chladný vzduch. Ten k nám začne prenikať už zajtra po prechode tohto frontu, pričom prúdenie chladného vzduchu od severozápadu až severu bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Znamená to teda, že hodnoty teploty vzduchu cez 20 °C máme dnes posledný raz v tomto mesiaci, pričom v aktuálnych predpovedných materiáloch nič nenasvedčuje tomu, že by sa k nám takto teplý vzduch mal v úvode novembra vrátiť. Z dnešných 18-23 °C sa zajtra ochladí na 11-16, na severe len okolo 9 °C, naopak na juhu výnimočne teplejšie," uvádzajú meteorológovia.

Práve na severe bude podľa SHMÚ zmena najvýraznejšia a tu sa teplota oproti dnešku zníži o viac ako 10 °C. V utorok podľa meteorológov denné maximá poklesnú o ďalších cca 5 °C, teda na 5-11 °C, pričom približne takáto teplota sa udrží aj v ďalších dňoch (čo je len o málo menej ako dlhodobý priemer pre toto obdobie). "Postupne sa pridajú aj nočné mrazy, pričom v dolinách a kotlinách teplota postupne klesne na -4/-8 °C, výnimočne aj menej (najchladnejšie ráno by podľa dnešných predpovedí malo byť to štvrtkové). Poklesne aj hranica sneženia, na severe môže prechodne snežiť už aj v stredných polohách," upozorňuje SHMÚ.

Autor: - r -

Foto: pixabay.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod