Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Zaujalo nás

Mimoriadna situácia kvôli medveďom: Na Kysuciach sa dobrovoľní hasiči zamerali na spoločný výcvik

V posledných dňoch Slovenskom otriasli situácie so stretom s medveďom. Najskôr v piatok 15. marca v Nízkych Tatrách, potom v nedeľu 17. marca priamo v Liptovskom Mikuláši. Okresný úrad vyhlásil mimoriadnu situáciu, na Kysuciach nacvičovali záchrannú akciu po strete s medveďom.

26.03.2024 | 13:04

V súvislosti so zvýšeným výskytom medveďov, ich zmenou v správaní, straty plachosti pred ľuďmi a ich zdržiavaním sa v blízkosti ľudských obydlí vyhlásil Okresný úrad v Žiline dňa 21. marca 2024 k 16.00 h. mimoriadnu situáciu na území Žilinského kraja v okresoch Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Žilina.

Počas trvania mimoriadnej udalosti budú vykonané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia a záchranné práce na ochranu zdravia a majetku, ktoré budú vykonávať zásahové tímy a príslušné poľovnícke združenia. V obytných zónach mesta sa tiež zvýši činnosť policajných hliadok. „Mesto Žilina v tejto súvislosti odporúča obyvateľom pri pohybe mimo obytných častí mesta zvýšiť opatrnosť najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách. V prípade, že spozorujú medveďa hnedého v zastavaných územiach, je potrebné kontaktovať linky 158 alebo 112,“ hovorí Zuzana Ondrášová z Odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina.

Višňové aj Strečno

Na výskyt medveďa v blízkosti obce na viacerých miestach upozornili aj vo Višňovom. V stredu 20. marca v ranných hodinách spozorovali medveďa na kopci za bývalým družstvom v Rosine pri Vlčíne, medveďa spozorovali aj v lese Brezník a vo Višňovskej doline.

V Strečne sa objavila správa na sociálnej sieti Facebook, keď mamička na rannej prechádzke pri Vodnom diele našla stopy medvedice s mláďaťom na cyklotrase asi 100 m od domov.

Výcvik na Kysuciach

Zhodou okolností sa túto sobotu 23. marca konalo nočné taktické cvičenie niekoľkých dobrovoľných hasičských zborov na Kysuciach. Išlo o výcvik zameraný na vyhľadávanie stratených a zranených turistov v pohorí kopca Veľký Vreteň po strete s medveďom, ktorý plánovali asi dva mesiace. Poplach bol vyhlásený približne o 18:20 h a hasiči napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam vyrazili smerom do hôr. Cvičenie sa zameralo najmä na vzájomnú komunikáciu, koordináciu, ošetrovanie, transport a pohyb v náročnom lesnom teréne.

„Išlo o scenár turisti a stret s medveďom, teda momentálne aktuálna téma, čo je nám ľúto, ale sme Kysuciach, v horskom prostredí a medvede sa tu bežne vyskytujú. Cvičenie sme zvolali, aby sme boli skúsenejší pri podobných situáciách. Na záver môžeme zhodnotiť, že výcvik dopadol veľmi dobre. Trochu nám to skomplikovalo počasie, ktoré nás potrápilo, najmä s dostupnosťou techniky. Veliteľ zásahu nám rozdelil sektory, ktoré sme prehľadávali, našli sme stratenú osobu, ošetrili a transportovali ju do záchranného hniezda, kde sa podrobila ďalšiemu ošetreniu. Som rád, že bol o toto cvičenie veľký záujem a všetci zúčastnení vzali situáciu nanajvýš profesionálne,“ zhodnotil Milan Gazdík, jeden z organizátorov. Celkovo hasiči pátrali po ôsmich figurantoch s rôznymi zraneniami stratených v pomerne zložitom teréne.

Cvičenie zorganizovali hasiči z Kysuckého Nového Mesta v spolupráci z DHZ Oškerda. Na výcviku v teréne sa zúčastnilo viac ako 70 zasahujúcich osôb, okrem organizátorov boli prítomní aj DHZ Snežnica, Ochodnica, Dolný Vadičov, Horný Vadičov, Povina, Budatínska Lehota, Rudina, Rudinka a Korňa.

Autor: - r -

Foto: DHZ Oškerda

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod