Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Zaujalo nás

MISTAV SK: Držíme sa hesla, že slovo robí chlapa. A to slovo sa vždy spečatí podaním ruky

Za každým snom sa skrýva krásny príbeh. Spoločnosť MISTAV SK s.r.o. je na trhu už etablovanou firmou, no musela začínať prakticky od nuly. Viac nám vysvetlil v tomto exkluzívnom rozhovore konateľ spoločnosti Michal Zátorský.

10.06.2024 | 16:16

Prečo ste sa rozhodli založiť firmu a začať podnikať? Je za tým určitý príbeh?

Okolie mi ukazovalo, že by bola možnosť sa dať na trasu podnikania v stavebníctve. Nakoľko som hrával futbal od mladého veku, tak futbal bol sen číslo jeden s čim by som sa chcel živiť. Bohužiaľ ,ten nevyšiel, tak sen číslo dva je mať vlastnú firmu a budovať niečo s čím som každý večer zaspával v dospelosti. Škola nebola nikdy moja silná stránka, preto som odišiel zo strednej školy a išiel radšej pracovať a zarobiť nejakú korunku (smiech), ale mám školu života, ktorú mi nikto nevezme a som za ňu veľmi vďačný.


 

Ako potom nastal proces až po založenie spoločnosti?

 Začínal som ako úplne normálny chalan, ktorý sa po škole hneď zamestnal v žilinskej automobilke, kde som vydržal necelý rok, prešiel som si aj lesníckymi prácami v Rakúsku, kde to bola skôr taká brigáda na prilepšenie, potom som mal ponuku ísť do zahraničia na montáže, kde som pracoval dva roky, ďalšie kroky po návrate na Slovensko smerovali na stavbu do Čiech a odtiaľ som išiel znovu pracovať na stavbu k nám do obce Horný Vadičov do stavebnej firmy ako stavebný pracovník.  Postupom času som sa takmer za tri  roky z najnižšej pozície vypracoval na manažéra celej stavebnej firmy,  v ktorej som pracoval dohromady päť rokov. Potom prišlo odhodlanie vytvoriť niečo vlastné,  čomu sa venujem dodnes. Čiže všetko malo nejakú postupnosť. Začínali sme ako nová firma na trhu, takže bolo to veľmi takže začať s nulovým kapitálom, ale kde je vôľa, tam je aj cesta. Vďaka rodine a hlavne mame a pár známym sa podarilo z nuly postupne vypracovať aspoň na to, aby sme dokázali fungovať už z vlastných prostriedkov a poctivou prácou a držaním slova sme rástli. Je to celé  len o vytrvalosti a zvládnutím ťažkých prekážok a v ťažkých časoch sa na to nevykašlať, lebo všetko má svoj čas a všetko sa raz naplní. Prízvukujem na základe skúseností, že podanie ruky je pre mňa viac ako nejaká zmluva nakoľko slovo robí chlapa a to slovo sa vždy  spečatí podaním ruky. Preto ideme ďalej a chceme pokračovať v tom,  aby bol náš zákazník spokojný a chcel snami naďalej spolupracovať.


 

Ako sa vám aktuálne darí? S ktorými radosťami či naopak starosťami sa boríte?

Stále neviem definovať slovo darí (smiech). Podľa niekoho sa  darí, podľa iného sa  nedarí. Ale ak to berieme z toho hľadiska, že všetci naši zamestnanci a všetky naše náklady sú uhradené a vyhliadky do budúcna sú perspektívne, tak je to celkom fajn a vždy nie tak dobre, aby bolo ešte lepšie alebo nie je tak zle, aby bolo ešte horšie. Preto pre mňa je najdôležitejšie zdravie a všetko sa da vybaviť, opraviť, dohodnúť. Čo mne ako konateľovi robí najväčšiu radosť, keď odovzdáme stavbu v termíne a všetci sú spokojní či investor(zákazník) alebo zamestnanci. A samozrejme starosti sú každý deň bez toho to nejde, či sú to starosti, ktoré ukáže daná stavba alebo sú to starosti vo vnútri vo firme ako nejaké poruchy na strojoch alebo riešenie medziľudských vzťahov. Všetci, čo niečo budujeme a robíme,  tak to poznáme. A taktiež čim sa boríme je nedostatok kvalitných a lojálnych zamestnancov, ale to je, bohužiaľ, doba dnešného dňa, ktorú rieši každý. A taktiež nedodržanie dohôd či splatností faktúr je na Slovensku taktiež, bohužiaľ, realita.


 

Čo všetko ponúka vaša firma pre zákazníkov?

Naša firma ponuka stavebné prace takmer všetkého druhu. Robíme hlavne  pre energetiku v kooperácii s inými firmami, ktoré sú zamerané na technologickú časť elektro a my sme zameraný na stavebnú časť, ktorú vieme zrealizovať od A po Z , taktiež líniové stavby pre energetiku a rôzne štátne podniky. Máme za sebou spolupráce v kooperácii ako napríklad ŽSR, ZSSK, ZSD, Slovenské Elektrárne, SSD, VSD, Tatravagónka, Železničná Spoločnosť CARGO Slovakia atď. Samozrejme, za tieto aj ďalšie spolupráce zo srdca ďakujeme. Samozrejme, nemáme problém spolupracovať aj v súkromnom sektore.


 

Aké sú vaše pracovné vyhliadky do konca roka 2024?

Stabilizovať firmu a ďalšími malými krôčikmi sa posúvať ďalej a ísť vpred.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: archív M.Z.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod