Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Z regiónu

Mladej rodinke vyrabovali dom v rekonštrukcii

Manželia Forbakovci si domček v Gbeľanoch prerábajú už niekoľko rokov. Práce na rekonštrukcii si robia svojpomocne, o to viac ich však teší každá malá prerábka, ktorá ich posúva bližšie k vytúženému bývaniu. Túto idylku im však nečakane prekazili zlodeji, ktorí im dom doslova vybielili.

22.11.2019 | 12:43

GBEĽANY. Podľa majiteľov nehnuteľnosti sa krádež odohrala 4. novembra o 14. h. Usudzujú to podľa vytrhnutej kamery, ktorej posledný záznam je práve z tohto dátumu a času. Zlodeji brali z domu všetko, čo im prišlo pod ruky.

„Ukradli úplne všetko – miešačku, zbíjačku, cirkulárku, reťazovku, rezačku, pokosovú pílu, prietokový ohrievač, priemyselný vysávač, kovové rebríky, vodovodnú batériu vymontovali zo steny. Ďalej navijak, predlžováky, vrtáky, manželov bicykel, expanzku z kúrenia vytrhli zo steny, drevené hranoly zo stropu, vapku, odvlhčovač, linoleum, nadstavec na ručné miešanie, zváračku, laserový meter, vodováhu,  kosačku, elektrický odvlhčovač atď.,“ vymenúva nekonečný zoznam odcudzených predmetov majiteľka domu Monika Forbaková. Podľa jej slov sa zlodeji dostali dnu cez okienko na povale a cez otvor na schody potom vnikli aj do ostatných častí. V dome sa správali bez kúska hanby. Prehľadávali aj skrine, ktoré buď dolámali, alebo povyhadzovali von do záhrady. „Najviac nás prekvapilo, že odvliekli aj hranoly zo stropu. My sme ich tam niesli traja. Boli veľmi ťažké a nespratné,“ rozpráva.


ODPARKOVALI AUTO A NAKLADALI


Odvaha dnešným zlodejom veru nechýba. V tomto prípade „napochodovali“ do domu za bieleho dňa. Pred bránkou odstavili dodávku a pustili sa do rabovania. Správali sa tak prirodzene, že ani susedom neprišlo  zvláštne, že sa na vedľajšom pozemku deje niečo nekalé. „Podľa susedy nakladali veci do modrej dodávky. Tá drzosť: niekto si za bieleho dňa suverénne odparkuje auto pri vašom dome a naloží do nej cudzí majetok,“ krúti hlavou nad bezočivým správaním okradnutá spolumajiteľka. Mladí manželia si menší dom v Gbeľanoch prerábajú už niekoľko rokov. Dom rekonštruujú svojpomocne podľa finančných možností. Samozrejme, ako každá mladá rodina sa chceli do svojho vysnívaného domčeka čo najskôr presťahovať. Kvôli zlodejom sa im však sťahovanie odkladá na neurčito. „Ak by niekto predával vo veľkom tieto veci alebo podozrivo lacno, budeme vďační, ak nás budú ľudia kontaktovať, resp. posunú informáciu polícii,“  žiadajú o pomoc manželia Forbakovci. Ich nehnuteľnosť nie je ani zďaleka jediná, ktorou tento rok „poctili“ svojou návštevou dlhoprstí.

Podľa záznamov polície sa takýchto krádeží v našom okrese odohralo od začiatku roka šesť, pričom nejde len o nehnuteľnosti vo výstavbe, ale aj objekty pri stavbách (sklady, stavebné búdy pri rodinných domoch). „Zlodeji využívajú nepozornosť, neopatrnosť majiteľov a veľmi často vyhľadávajú nezabezpečené nehnuteľnosti počas ich prestavby,“ uviedla k udalostiam tohto typu hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová. Podľa hovorkyne stačí pri ochrane svojej nehnuteľnosti dodržiavať niekoľko základných pravidiel, a to: všetky nástroje a zariadenia určené na prestavbu nehnuteľnosti treba umiestniť v miestnosti, ktorá je zabezpečená bezpečnostnými dverami, resp. dverami s kvalitným zámkom. Mať zamknutú bránku do dvora aj okná (v pivniciach, na prízemí a v podkroví). Na okná či balkóny, najmä na prízemí, namontovať mreže alebo  bezpečnostné fólie. Kľúče nikdy nenechávať na tzv. bezpečných miestach, teda v kvetináči alebo pod rohožkou. Hovorkyňa Jana Balogová taktiež odporúča klásť dôraz na dobré vzťahy so susedmi, čo je údajne jeden z najlepších spôsobov, ako ochrániť svoj dom pred zlodejmi. 

MOHLO TO BYŤ AJ HORŠIE


Žiaľ, v tomto prípade ani dobré susedské vzťahy nezabránili krádeži. Manželia Forbakovci sa zhodujú, že dnešní zlodeji sú veľmi vynaliezaví a dokážu svojím bezprostredným správaním človeka ľahko oklamať. Keby mohli vrátiť čas, určite by si dom lepšie zabezpečili. „Bohužiaľ, ani visiace zámky nepomohli – prestrihli ich. V každom prípade, mohlo to dopadnúť aj oveľa horšie,“ konštatujú na záver.  

Foto: archív rodiny

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod