Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Kultúra

Mladí divadelníci predviedli svoj talent

Sedemnásty ročník regionálnej súťažnej postupovej prehliadky detskej dramatickej tvorivosti Detská divadelná Žilina 2013 privítalo v tomto roku po prvý raz Mestské divadlo Žilina.

02.04.2013 | 14:54

Vstredu 20. marca 2013 mali diváci možnosť vidieť 15 predstavení, čo je najviac v celom Žilinskom kraji. V 12 inscenáciách a 3 scénických miniatúrach vystúpilo spolu 140 účinkujúcich zo žilinského, bytčianskeho a rajeckého regiónu. Porote predsedala Jana Eliášová, umelecká šéfka Bábkového divadla Žilina a členmi poroty boli Zuzana Demková, vedúca Detského divadelného súboru Prvosienka, Zákamenné a Braňo Bačo, herec Mestského divadla Žilina. Podujatie pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho
kraja.
Teplickí divadelníci medzi najlepšími
Taká bola Detská divadelná Žilina v číslach a faktoch, no regionálna súťaž mladých divadelníkov je predovšetkým synonymom tvorivosti, fantázie a chuti spoločnými silami niečo vytvoriť. V kategórii detských divadiel súťažilo 7 súborov, no porota sa rozhodla oceniť len jeden z nich – Bosniačik z Tepličky nad Váhom za inscenáciu Pozor, čas!, s ktorou sa predstavia aj na krajskej divadelnej prehliadke Detský divadelný medveď 10. – 11. apríla 2013 v Mestskom divadle Žilina.

Bohato bola zastúpená aj kategória divadla mladých. Porotu najviac zaujala inscenácia súboru Veľké kocky pod názvom S vylúčením verejnosti, ktorej režisérom je Vlado Mores. Spracovanie náročnej predlohy J. P. Sartra si získalo priazeň divákov a Veľké kocky si okrem víťazstva vyslúžili aj nomináciu na krajskú prehliadku divadla dospelých a divadla mladých Námestovské divadelné dni (17. – 19. apríl 2013).

Divadlo mladých v Žiline dlhé roky prezentujú najmä gymnazisti z Veľkej okružnej pod vedením Ľudmily Martinčekovej. Tému šikany a zložitých vzťahov v rovesníckej skupine predstavili v inscenácii
250 slov, za ktorú získali 2. miesto a návrh na postup na krajskú prehliadku Námestovské divadelné dni.

Tretie miesto v tejto kategórii obsadil súbor Dramaťáci zo Základnej umeleckej školy z Bytče s inscenáciou Ticho má hlas, ktorej autorom je jeden z mladých hercov – Michal Dudoň. Súbor pracuje
pod vedením Radovana Kianicu, no na príprave sa podieľal celý kolektív.

Amatérska divadelná tvorba má v Žiline budúcnosť

V kategórii scénických miniatúr sa predstavili žiačky ZUŠ F. Špániho, Žilina Lenka Káčeriková, Tereza Káčeriková a Martina Michniaková. Staršia zo sestier – Lenka – v minulom roku získala 2. miesto  celoslovenskej súťaži Divadlo a deti v Rimavskej Sobote. Hoci na regionálnej prehliadke súťažila vo svojej vekovej kategórii sama, odborná porota odporučila jej postup na krajskú prehliadku Detský divadelný medveď.

Prvé miesto v kategórii scénických miniatúr do 15 rokov a nomináciu na krajskú prehliadku získala aj Tereza Káčeriková za scénickú miniatúru Rozprávka o Betke, ktorá sa stále smiala. Druhé miesto obsadila Martina Michniaková (Čokoládový puding). Režisérkou všetkých troch scénických miniatúr je Anna Čitbajová.

Porota udelila aj dve ceny za herecký výkon – Márii Bechnej zo súboru Bánovadlo (ZŠ Žilina – Bánová) za postavu Marienky v inscenácii Perníková chalúpka a Miroslave Sedlákovej, ktorá účinkovala v dvoch predstaveniach – 250 slov (Divadlo mladých pri Gymnáziu Veľká okružná, Žilina) a S vylúčením verejnosti (Veľké kocky, ZUŠ L. Árvaya, Žilina).

Ako konštatoval člen odbornej poroty Braňo Bačo: „Bolo vidieť, že u skúsenejších súborov sa prejavila aj kvalita vystúpení. Preto rozhodne má zmysel pokračovať v práci s deťmi a venovať sa divadlu.“ Verme, že aj tieto povzbudivé slová budú pre mladých hercov, ale najmä pre vedúcich súborov motiváciou, ktorá im pomôže prekonať neraz zložité podmienky a naďalej vytrvať v tejto mimoriadne záslužnej práci, za ktorú im patrí veľká vďaka a úcta.
Detská divadelná Žilina 2013 nielen počtom súborov a vystúpení vypovedá o záujme detí a mladých ľudí venovať sa divadlu a aj takýmto spôsobom podať výpoveď o ich vlastnom vnútornom svete, ktorý, ako sa často mylne domnievame, nebazíruje len na materiálne, ale práve naopak, prekypuje pestrosťou a hĺbkou. O budúcnosť amatérskej divadelnej tvorby v Žiline sa tak s istotou nemusíme báť. <

Katarína Kolárová
Snímka archív KKS ZA

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod