Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Spravodajstvo

Mladý Róm sa cíti diskriminovaný, mesto to odmieta

Mladý Róm Roman sa cíti byť diskriminovaný zo strany mesta. Tvrdí totiž, že keď požiadal o byt, vybavili ho okamžite a umiestnili ho do kolónie na Bratislavskej ulici. Dostať byt v inej časti mesta vraj nemá šancu. On to však považuje za segregáciu a kvôli katastrofálnym podmienkam bývanie v kolónii odmieta.

23.09.2013 | 13:53

ŽILINA. „Býval som u mamy na Predmetskej ulici. Bola nezamestnaná, poberala sociálne dávky. Ja som bol tiež bez roboty. Odišiel som preto pracovať do Čiech. Keď som sa po štyroch rokoch vrátil domov, na byte bola dlžoba a mama sa musela vysťahovať,“ hovorí Roman.
 

Zamestnal sa v Žiline ako živnostník. Dokonca pracoval aj pre mestskú spoločnosť. Požiadal teda o pridelenie nájomného bytu. „V priebehu jediného mesiaca ma mesto vyriešilo, hoci v iných prípadoch to trvá aj roky. Samozrejme, pridelili mi byt na Bratislavskej ulici. Prečo ale práve tam? Prečo nemám šancu sa normálne zaradiť do spoločnosti? V Žiline je 600 Rómov a takmer všetci bývajú na Bratislavskej,“ hovorí.

Nemal inú možnosť, a tak byt prijal. Poctivo zaň platí, ale hovorí, že tam sa bývať jednoducho nedá. Rómom, ktorí poctivo platia a žijú normálnym životom, by malo mesto pomôcť a umožniť im zaradiť sa do spoločnosti.
„Zatiaľ však nič nerobia a ešte aj ďalších tam sťahujú. Sú tam bitky, hádky, nadávky, človek sa tam bojí. Nikto z vás by tam nebýval. Keď tam všetkých Rómov nasťahujú, potom sa mesto čuduje, že sa tam zgrupujú a takto sa správajú. Rozhodne by som sa bál založiť si tam rodinu. Navyše byty sú splesnivené, nie je tam príjazdová cesta, je tam blato. To nie sú normálne podmienky na život. Chcem ísť odtiaľ preč,“ hovorí mladý Róm.

Hovorca mesta Pavol Čorba pre Žilinský večerník potvrdil, že rodine mladého Róma vznikol na byte na Predmetskej voči mestu dlh vo výške 4777 eur. „Nakoľko mesto má záujem dať šancu Rómom, ktorí sú zamestnaní a snažia sa byť spoločensky prospešní, bol tento pán riešený v bytovej komisii, ktorá mu pridelila byt na Bratislavskej ulici. Od začiatku bol informovaný, v ktorej lokalite sú voľné byty a keďže sme nechceli, aby zostal na ulici, čo neplatičom na základe exekučného rozhodnutia reálne hrozí, bol mu pridelený tento byt,“ uviedol Pavol Čorba.

Podľa neho je byt na Predmestskej, kde predtým bývali, v katastrofálnom stave, bez vlastného sociálneho zariadenia. Byt na Bratislavskej je naopak v novostavbe, ktorá sa nachádza na okraji kolónie.
Mesto v súčasnej dobe eviduje 800 žiadostí o pridelenie bytov a aj napriek snahe nemá šancu vyhovieť všetkým. „Nie je pravda, že nemôže dostať byt v inej časti mesta, ale žije sám a nemá rodinu a mesto sa snaží uprednostňovať rodiny, ktoré sú často v horšej situácii ako on,“ dodal hovorca.

Samospráva ani nie je povinná každému občanovi zabezpečiť bývanie. Ak je nespokojný, môže si vraj zobrať úver, a byt si kúpiť alebo bývať v podnájme.

Pavol Čorba nesúhlasí s tvrdením, že mesto pokračuje v segregácii Rómov. „Viacerým rómskym rodinám boli v rámci zasadnutia bytovej komisie po splnení podmienok pridelené byty aj v iných častiach mesta a práve z kolónie sa snažíme prispôsobivých a zamestnaných Rómov integrovať do spoločnosti. Bytov je však málo a mesto v súčasnosti nové nestavia,“ uviedol.

Mladý Róm však spokojný nie je. Na mestskom úrade neustále žiada o výmenu bytu. Pôžička alebo prenájom sú však preňho momentálne nedostupné, pretože v dôsledku krízy musel z firmy odísť pre nadbytočnosť.
V roku 2012 mesto pridelilo 47 bytov a v roku 2013 už 24 bytov. Pridelené byty sa nachádzajú prevažne na sídlisku Hájik, ďalej v bytovom dome na Košickej a Bratislavskej ulici

Michal Filek
Snímka Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod