Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Spravodajstvo

Moderné posily pre univerzitu: budúci piloti dostali nové stroje

Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) predstavila na letisku v Dolnom Hričove dve nové lietadlá. Slúžiť budú študentom, ale aj záujemcom o letecký výcvik.

09.10.2019 | 09:00

Flotila „lietadlového parku“ Žilinskej univerzity sa pred niekoľkými dňami oficiálne rozšírila o lietadlá Zlín-Z 242 L, ktoré spĺňajú najprísnejšie požiadavky na základný a pokračovací výcvik pilotov a zároveň umožňujú výcvik všetkých prvkov základnej a vyššej pilotáže, a to aj vrátane akrobatických.

VYŠŠÍ POČET ZÁUJEMCOV
„Lietadlá stáli dokopy 480-tisíc eur bez DPH. Pre nákup sme sa rozhodli z dôvodu, že nové lietadlá sú omnoho bezpečnejšie, ovládateľnejšie a vhodnejšie pre výcvik študentov,“ informoval rektor Žilinskej univerzity v Žiline Jozef Jandačka, podľa ktorého u nich stúpa nielen počet záujemcov o štúdium letectva, ale aj záujemcov o získanie pilotného preukazu.


„S ohľadom na zmenu leteckých predpisov s účelom zvyšovania kvality a bezpečnosti leteckého výcviku je nevyhnutný aj nácvik nezvyklých polôh, na ktoré sú potrebné lietadlá tohto typu, a preto ma teší, že aj vďaka tomuto prírastku budeme môcť stále garantovať vysokú úroveň poskytovaného výcviku pre našich študentov,“ skonštatoval riaditeľ Leteckého výcvikového a vzdelávacieho centra Peter Blaško.

Leteckú dopravu na Žilinskej univerzite v Žiline dnes podľa vedúceho katedry leteckej dopravy Andreja Nováka študuje približne 250 študentov. „Ide zhruba o 45 až 50 študentov, ktorí prejdú výcvikom na týchto lietadlách,“ doplnil vedúci katedry. Po dvoch nových prírastkoch je podľa neho v súčasnosti k dispozícii spolu deväť lietadiel.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod