Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 3°C

Spravodajstvo

Modli sa a pracuj v Štiavniku

Zaujímavú výstavu o živote a práci svojich predkov už po tretíkrát usporiadali minulý víkend v Štiavniku.

07.10.2013 | 12:59

ŠTIVANIK. Život svojich starých otcov a mám každoročne svojim spoluobčanom prezentuje spevácka skupina Javorník pri Klube dôchodcov Štiavnik. Tentoraz bolo ústredným mottom práve „Modli sa a pracuj“. „Zamerali sme sa na prácu, staré remeslá, ktoré naši starí otcovia odvádzali na poliach a v pitvore a staré matere na poliach a v kuchyni,“ hovorí jedna z organizátoriek Marta Slivoňová.

Keďže nielen prácou je človek živý, podtitulom boli duchovný svet a duchovné potreby predkov. Vystavovali zbierku svätých obrázkov či staré biblie. Podtémou bola aj svadba. „Ukázali sme staré fotografie či oblečenie, čo mávali na sebe nevesta a ženích. Celú výstavu sme ďalej rozdelili na mužský a ženský svet. Sme radi, že sme ukázali, ako si ženské šikovné ruky dokázali na malom kúsku spríjemniť a zútulniť obydlia,“ dodala.

Aj Mária Trulíková podotkla, že duchovný život bol od čias Cyrila a Metoda často jediná kultúra, ktorej sa ľudia venovali. „Deťom a učiteľom sa veľmi páčilo. Všetci chceli mlátiť cepmi či tkať na tkáčskom stave. Zistili, že v tomto chudobnom kraji mali ich predkovia ťažký život. Muži, aby prežili, venovali sa výrobe šindľov, šitiu papúč či drotárstvu. Ako to robili, mohli teraz vidieť na vlastné oči,“ uzavrela Mária Trulíková.
 

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod