Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Mutácia prišla do Žiliny po dovolenke v Zanzibare

Aktuálnu situáciu s vyšším počtom pozitívnych prípadov sme komunikovali aj so žilinským regionálnym hygienikom Martinom Kapasným. Potvrdil, že v meste eviduje výskyt juhoafrickej mutácie, no rodina je v karanténe.

16.03.2021 | 10:01

Čo sa skrýva za enormným nárastom čísel v kraji? „Situácia v okrese Žilina je mierne odlišná, počty prípadov zatiaľ narastajú, NCZI registrovalo postupne (9. – 11. kalendárny týždeň) 523, 593, 755 prípadov. Týmto počtom sme sa dostali na úroveň konca roka 2020, keď v priebehu troch týždňov počty prípadov prevýšili 600 týždenne. Na základe týchto údajov krízový štáb okresného úradu na svojom pravidelnom zasadnutí vydal 10. marca odporúčanie pre zriaďovateľov škôl obmedziť školskú prevádzku pre okresy Žilina a Bytča aj v situácii, keď aktuálny COVID automat radí okres Žilina a Bytča do tzv. bordovej fázy, ktorá školy automaticky neuzatvára. Krízový štáb vydáva odporúčanie, rozhodnutie je v kompetencii zriaďovateľov,“ uviedol Martin Kapasný pre Žilinský večerník a dodal informácie aj o zavlečení nebezpečnej juhoafrickej mutácie do metropoly severného Slovenska. „Môžem potvrdiť, že v Žiline bola zachytená vzorka juhoafrickej modifikácie vírusu COVID-19. Ide o rodinu, ktorá bola na exotickej dovolenke na Zanzibare, pri návrate prestupovali v Etiópii a vo Viedni. Rodina je v karanténe, príznaky ochorenia sa prejavili u rodičov, u detí nie. Hospitalizácia nebola nutná. Nedá mi, len sa pripojiť k výzve hlavného hygienika SR, aby občania nechodili na exotické dovolenky, riziko zavlečenia nových mutácií do SR je veľké a zhoršuje výhľad pre zvládnutie pandémie a skoré zrušenie rôznych opatrení,“ ozrejmil Martin Kapasný.

Cestou z pandémie je podľa odborníka masívne očkovanie, na čo poukázal výborným príkladom. „Skúsenosti z iných krajín (V. Británia, Izrael) ukazujú, že najúčinnejšie opatrenie na zníženie nových prípadov COVID-19 je očkovanie, masívne očkovacie kampane priniesli zásadné zníženie výskytu nových ochorení. Napríklad vo Veľkej Británii bolo 8. januára evidovaných 68 053 nových prípadov a 14. marca len 4618 nových prípadov, pričom ide o krajinu, ktorej počet obyvateľov prekračuje 68 miliónov. Zároveň je nevyhnutné dodržiavať zásady pre zníženie mobility ľudí, obmedziť sociálne kontakty na nevyhnutnú mieru a dodržiavať opatrenia na prekrytie dýchacích ciest.

 

 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: čas.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod