Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Zaujalo nás

Na Bratislavskej zasadili Lipu priateľstva, rómski aktivisti sa snažia kultivovať okolie

Pri kríži na Bratislavskej ulici zasadili Lipu priateľstva. Je symbolom dobrých vzťahov medzi obyvateľmi Žiliny.

24.10.2019 | 09:15

Zanedbané priestory na Bratislavskej ulici sú skutočne v žalostnom stave. Zasadenie lipy bolo ďalším z výkrikov poslancov Zuzany Balogovej a Ľuba Bechného, ktorí chcú upozorniť na potrebu pomôcť obyvateľom tejto časti mesta.

„Do tohto priestoru mesto dlhodobo neinvestuje, chýbajú chodníky, osvetlenie, je problém s pokosením trávy. Zuzka Balogová cítila potrebu pomôcť a presadila vyčlenenie peňazí z volebného obvodu. Tak sme sa rozhodli pre začiatok vysadiť lipu. Najvhodnejšie miesto sa nám zdalo byť pri kríži, ktorý bol presťahovaný z pozemku po zbúraných bytovkách. V prvej fáze sme spolu s rómskymi obyvateľmi pripravili záhradku - drevený plot, do ktorého sme zasadili Lipu priateľstva. Ďakujem aj terénnym pracovníčkam Ivane Klučkovej a Lenke Triznovej, bývalému riaditeľovi Katolíckej charity Jozefovi Balcovi a všetkým obyvateľom Bratislavskej, ktorí sa zapojili. Na jar by sme chceli nasadiť k lipe bylinky, ktoré by obyvatelia mohli používať na prípravu čaju alebo ochutenie jedál,“ povedal Ľubo Bechný.

Oliverovi Balážovi pomáhali aj deti.


Na Bratislavskej ulici nedávno vyčistili kanalizáciu, počas víkendov zvykne skupinka Rómov zbierať odpadky a upratovať svoje okolie. Napriek tomu, že je v blízkosti bytoviek umiestnený veľkokapacitný kontajner, je tam až neuveriteľný neporiadok. Medzi stovkami obyvateľov je však pár uvedomelých, ktorým záleží na prostredí, v akom žijú. Sú to aktivisti okolo Olivera Baláža, ktorí sa schádzajú počas sobôt a snažia sa okolie Bratislavskej aspoň trochu skultivovať. Nie je to však jednoduché. Často sa pri svojej práci stávajú terčom posmeškov a urážok. Ísť v takýchto podmienkach proti prúdu nie je jednoduché.

„Ťaháme to takto v podstate už od začiatku roka. Niekedy soboty, niekedy nedele. Záleží, ako majú ľudia voľno v robote. Vždy sa naložia dva kontajnery. Problém je v tom, že ostatní nemajú záujem, aby niečo v kolonke urobili. Teraz sme boli siedmi a je tu hádam dvesto obyvateľov. Siedmi sa snažíme, aby kolonka vyzerala k svetu, aby nás neohovárali, že je tu špina. Minulý rok sem chodili pracovníci na verejnoprospešné práce, tak bola Bratislavská celkom dobre vyčistená. Teraz ich dali na mesto a zostali sme úplne bez pomoci,“ poznamenal Oliver Baláž.

Foto: Ľubo Bechný

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod