Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Na Hájiku si pripomenuli prvý hromadný zoskok padákových strelcov

Na sídlisku Hájik sa uskutočnilo pietne stretnutie pri Pamätníku prvého hromadného zoskoku padákových strelcov. Šlo o historicky prvých slovenských výsadkárov, ktorí sa ako súčasť Slovenskej armády formovali v 40.-tych rokoch 20. storočia.

29.10.2019 | 09:02

ŽILINA – HÁJIK. Prvý hromadný zoskok padákových strelcov s výstrojom a výzbrojou si v pondelok 28. októbra pripomenuli členovia Klubu vojenských výsadkárov SR (KVV). Medzi nimi bol aj starší syn veliteľa účastníkov zoskoku npor. Juraja Meška, Igor Meško. Po pietnom akte pri Pamätníku prvého hromadného zoskoku padákových strelcov v Žiline na sídlisku Hájik o tom informoval predseda KVV SR oblasť Žilina Vladimír Stoila.

Prvý hromadný zoskok sa podľa Vladimíra Stoilu uskutočnil 30. októbra 1943 ako záverečná časť výcviku pred prezidentom Tisom, najvyššími štátnymi predstaviteľmi, vojenskými hodnostármi a zástupcami tlače v časti Žilina - Hájik. „Po tomto slávnostnom akte vzniklo výsadkové vojsko Slovenskej republiky, ktoré pomenovali ako padákoví strelci,“ uviedol Stoila.

„Zišli sme sa na mieste, kde v roku 1943 skákali naši slovenskí padákoví strelci a predvádzali svoj výcvik, ktorý absolvovali vďaka nemeckým výsadkárom, pod velením npor. Juraja Meška. Boli to vôbec prví vojenskí výsadkári na Slovensku a my sme ich hrdí následníci. Napriek tomu, že mali nemecký výcvik, sa všetci o rok na to zúčastnili SNP ako priami účastníci a zúčastnili sa najťažších bojov na priesmykoch v Telgárte a na Vyšehradnom,“ podotkol Vladimír Schneider, viceprezident KVV SR a mjr. vo výslužbe.

Podľa spomienok, ktoré zachytil Igor Meško od už zosnulého pamätníka a účastníka zoskoku Lea Kolníka († 92), v najťažších bojoch SNP pri Sv. Kríži zostali prví výsadkári bez strát, napriek tomu že nemecká strana stratila okolo tridsať ľudí. „Vraj to bol zázrak, že nemali žiadnych mŕtvych. Pripisoval to dobrému výcviku a veleniu,“ poznamenal Igor Meško.

Autor: - r -

Foto: sv

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod