Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Spravodajstvo

Na Hôreckej zastávke dochádza k úrazom

Dve obyčajné zastávky a toľko postrehov. Čitateľka zo Závodia nám poslala svoj názor, na ktorý reagoval hovorca mesta.

21.10.2013 | 14:34

ŽILINA-ZÁVODIE. Rozhorčená čitateľka sa nám ozvala čerstvo po tom, čo si spôsobila úraz na zastávke mestskej hromadnej dopravy Hôrecká - nástup v smere z Hájika do centra mesta. „Nosná konštrukcia zastávky je riešená ako kovová na stojinách, ktoré, aby vôbec stála, prechádzajú až do chodníka a vytvárajú stupienok do výšky asi 3 cm. Keď si ho všimnete, treba ho prekročiť, ale beda, keď nie. Mne sa to stalo!“ tvrdí Irena Kulinová. Jej myšlienky boli niekde inde, keď zbadala svoj spoj a automaticky k nemu vykročila. „Zakopla som o tú dômyselnú konštrukciu zastávky a privítala som trolejbus váľajúc sa v prachu a špine tohto zariadenia. Bola som otrasená, chvela som sa po celom tele, ublížiť si sa mi až tak nepodarilo, no čipová karta mi odletela kdesi pod autobus. Čo narobí jedna nezdarená a nepremyslená maličkosť. A to som sa dozvedela, že nie som prvá a určite nebudem ani posledná. Pritom má zastávka slúžiť ľuďom, širokej verejnosti,“ hovorí obyvateľka.

Mesto však považuje zastávku za štandardnú a vo vyhovujúcom stave. „V prípade zastávky MHD Hôrecká – nástup ide o klasický prístrešok položený na chodníku, ktorý je tam niekoľko desiatok rokov,“ ubezpečuje hovorca mesta Pavol Čorba. „Mesto neplánuje žiadnu technickú úpravu. Tento prístrešok, ako aj chodník je v dostatočne dobrom technickom stave,“ dodáva.

Naša čitateľka bývajúca v tejto lokalite nie je spokojná ani s prístupnosťou zastávky Hôrecká - výstup. „Chodníček sa vinie popri frekventovanej ceste, široký asi 1,20 m, neudržiavaný v lete - v zime. Je obrastený kríčkami, ktoré vytvárajú príjemný vzhľad i vôňu, ale uberú z tej malej šírky chodníka, a to sú tam ešte osadené stĺpy trolejového vedenia. Pokiaľ máte dve tašky s nákupom, je problém sa tu zmestiť, obchádzate kríčky a stĺpy, a zájdete tak i na kraj komunikácie, čo vôbec nie je bezpečné.“

Pavol Čorba tvrdí: „Sťažnosti na chodník od zastávky MHD Hôrecká - výstup mesto neeviduje.“ Je pre mesto prioritou ponechať obyvateľom zeleň alebo chrániť ich bezpečnosť? Zdá sa, že zvolili kompromis. „Kríky a konáre, ktoré zasahujú do chodníka, budú pracovníkmi aktivačných činností orezané v mesiaci október,“ dodáva hovorca mesta.

Hôrecká - výstup. Niže úzkeho chodníka rastú husté kríky. Rodiaca slivka zhadzuje plody rovno pod nohy ľudí.
 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod