Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Na hradoch sa začína letná sezóna

Zatvorená expozícia, výdajné okienko na suveníry a neisté plány konzervačných prác na leto. Na hrade Lietava sa v sobotu vďaka zmierneným pandemickým opatreniam oficiálne začala turistická sezóna. Elán hradárom na začiatku sezóny nechýba, no už teraz musia viacero plánov zredukovať.

30.04.2021 | 17:24

NAŠIEL SA IBA MILIÓN

Začiatkom tohto roka hrozilo, že Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky nenájde ďalšie peniaze na financovanie programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných. Uplynulý týždeň však ministerka kultúry Natália Milanová oznámila, že peniaze sa predsa len vyčlenia. Namiesto 3,7 milióna eur, čo bola suma vyčlenená minulý rok, však pôjde na reštaurovanie hradov len milión. Pre združenia, ktoré sa o hrady starajú, tieto peniaze predstavujú kľúčový zdroj financií. „Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva na hrade Lietava úspešne funguje od roku 2013, vtedy sme sa doň zapojili prvýkrát. Rok 2020 bol z tohto pohľadu jedným z najúspešnejších, no potom prišla studená sprcha v podobe informácie, že projekt nemá na ďalšie obdobie financovanie,“ hovorí predseda Združenia na záchranu Lietavského hradu Ľubomír Chobot. Teší ho, že ministerstvu sa podarilo vyčleniť aspoň nejaké peniaze, no bude to znamenať obmedzenie záchranných prác na zrúcanine. „Minulý rok sme zamestnávali 22 ľudí na sedem mesiacov, no pri celoslovenskom rozpočte 3,7 milióna eur. Keďže tento rok sa našiel len milión, matematicky mi to vychádza tak, že cez Ústredie práce budeme môcť zamestnať maximálne 5 ľudí,“ konštatuje.

OHROZENÚ KAPLNKU CHCÚ OPRAVOVAŤ

Lietavské hradné združenie nie je odkázané len na peniaze z ministerstva. Uchádza sa aj o iné granty, v minulosti to bola napríklad výzva na financovanie obnovy hradnej kaplnky, ktorej pre nestabilné skalné podložie a exponovanú polohu hrozí zrútenie. Menej zaangažovaných nezamestnaných však znamená, že pôvodné plány reštauračných prác na tento rok musia hradní záchrancovia okresať. „Zameriame sa len na prioritné veci, medzi ktoré patrí dokončenie rozrobených prác. Chceme teda uzavrieť stabilizáciu koruny Kinižiho paláca, radi by sme pokračovali aj v obnove kaplnky a ďalších častí horného hradu. Taktiež chceme pokračovať aj v archeologickom a v archívnom výskume, no tieto činnosti závisia od úspechu grantu, ktorý sme podali na ministerstvo kultúry. Na nové veci nebudú financie ani ľudia, takže sa budeme musieť uskromniť,“ vysvetľuje Ľubomír Chobot. Napriek neistej budúcnosti hradári v sobotu oficiálne odštartovali turistickú sezónu. „Sme radi, že situácia týkajúca sa pandémie sa zlepšuje a my môžeme hrad symbolicky otvoriť. Zrúcanina je celoročne prístupná verejnosti, no vnútorné priestory expozície, ktoré sme slávnostne otvorili v roku 2017, zostanú aj naďalej uzatvorené. Pre verejnosť plánujeme zriadiť aspoň výdajné okienko, kde si môžu návštevníci kúpiť suveníry alebo hygienicky balené občerstvenie,“ hovorí Ľubomír Chobot zo Združenia na záchranu Lietavského hradu. Verí, že ak koronavírus v lete ustúpi, hrad bude môcť fungovať pre návštevníkov v štandardnom režime aj s otvorenou expozíciou vo vnútorných priestoroch.

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod