Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 11°C

Z regiónu

Na Lietavskom hrade pripravujú valentínske pečené klobásy a pozorovanie slnka

Pre milovníkov zimných prechádzok sa v sobotu 17. 2. 2024 chystá na hrade Lietava špeciálny program. Ak patríte medzi romantické duše alebo nepriaznivcov valentínskeho gýču - sobotné popoludnie na Lietavskom hrade je pre vás ideálnou voľbou.

12.02.2024 | 10:22

Priamo na nádvorí sa koná už 16. ročník dobročinnej akcie "Valentín na Lietavskom hrade - nielen pre zamilovaných", ktorú organizujú dobrovoľníci Združenia na záchranu Lietavského hradu.

Návštevníci sa môžu tešiť na grilované klobásky, varené víno, čaj i legendárnu tombolu. Novinky budú čakať návštevníkov v hradnej expozícii. Členovia Historického spolku sv. Šebastiána odprezentujú nové repliky dobových zbraní, ktoré sa na hrade kedysi používali. V hradnej expozícii, ktorá je otvorená od roku 2017, môžu návštevníci vidieť novo zrekonštruované priestory a archeologické nálezy. Celá výstava je “hmatová” - exponátov je možné sa dotýkať, čo ocenia nielen nevidiaci návštevníci, ale aj deti a ich rodičia. Vstup na akciu aj do priestorov expozície je za dobrovoľný príspevok a všetky získané prostriedky sú použité na opravy hradu.

Ďalšou novinkou na valentínskej akcii bude pozorovanie slnka v spolupráci s Hvezdárňou Galileo, z Kamennej Poruby. Pokiaľ bude počasie priaznivé, priamo na hrade bude špeciálny ďalekohľad na denné pozorovanie slnka a pracovníci hvezdárne k nemu návštevníkom porozprávajú množstvo zaujímavých faktov. Hvezdáreň Galileo sa zameriava na popularizáciu astronómie, ktorá je určená pre širokú verejnosť. Výkladu tak budú rozumieť malí aj veľkí.

Lietavský hrad sa nachádza 10 km od Žiliny na hrebeni Súľovských skál s krásnym výhľadom do krajiny. Vedie k nemu príjemná turistická trasa z priľahlých obcí. Výstup na zrúcaninu zaberie zhruba 45 minút a zvládnu ho aj deti. Občianske združenie na záchranu tejto národnej kultúrnej pamiatky pôsobí na hrade už 24 rokov a za ten čas sa im podaril obrovský kus práce, ktorý je najlepšie vidieť na vlastné oči.

Akcia sa začína od 11. hodiny do vyčerpania zásob (a organizátorov). Odporúčame zimné paličky a teplé oblečenie.

 

Viac informácií na stránkach združenia www.hradlietava.sk 
alebo udalosti na Facebooku https://www.facebook.com/events/225134587231662 

Autor: - r -

Foto: Ivan Jurik

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod