Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Spravodajstvo

Na Národnej ulici menia inžinierske siete

Rekonštrukcia najfrekventovanejšej pešej zóny v Žiline je už na spadnutie. Predchádza jej výmena inžinierskych sietí, s ktorou začali minulý týždeň.

25.03.2013 | 14:21

ŽILINA. Cez Národnú ulicu je v týchto dňoch umenie prejsť. Je plná ťažkých mechanizmov a robotníkov. Zvýšený stavebný ruch vysvetľuje hovorca mesta Pavol Čorba nasledovne: „Mesto Žilina vyzvalo všetkých prevádzkovateľov, aby zrekonštruovali svoje siete do začiatku rekonštrukcie Národnej ulice tak, aby v ďalších rokoch nebolo nutné zasahovať do novo zrekonštruovanej ulice.“


Ako prvá sa obnovy sietí ujala spoločnosť Žilinská teplárenská. „Pri stavebných prácach používame najmodernejšie technológie predizolovaných oceľových potrubných rozvodov uložených v zemi bezkanálovým spôsobom. Táto technológia zabezpečí minimalizovanie teplotných strát pri prenose teplonosného média,“ informuje Alexandra Hrnková zo spoločnosti Žilinská teplárenská.

 

Výmenu inžinierskych sietí by prevádzkovatelia mali uskutočniť do konca apríla. Potom mesto pristúpi k samotnej rekonštrukcii Národnej ulice, ktorá je naplánovaná na máj tohto roka. „Problém rozbitej dlažby je známy už niekoľko rokov. Súčasné vedenie mesta robí všetko pre to, aby bola Národná ulica opäť reprezentatívnou „bránou“ do historického centra Žiliny,“ dodáva Pavol Čorba.

 

Jej obnovu plánuje mesto financovať z vlastných zdrojov, ale aj formou dobrovoľnej verejnej zbierky. Okrem dlažby zrekonštruujú aj osvetlenie, lavičky, odpadkové koše a iné doplnky pešej zóny.

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod