Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Spravodajstvo

Na opravy v Zástraní nie sú peniaze, marí ich aj byrokracia

Obyvatelia Zástrania si z vlastného vrecka zrekonštruovali zvonicu. Pri oprave schodov do domu smútku má finančne pomôcť mesto, pre vlastnícke nezrovnalosti ju však stopli.

22.07.2013 | 14:22

ŽILINA - ZÁSTRANIE. Prímestská časť bude mať onedlho zrekonštruovanú zvonicu, ktorej vznik sa datuje do roku 1908. Obnovu financovalo Urbárske spoločenstvo spolu so Spoločenstvom súkromných vlastníkov lesov v Zástraní a celková oprava stála 1260 eur.
 

Opravujú svojpomocne a zadarmo
Na zvonici bolo potrebné obnoviť drevený obklad, vymeniť kríž, plech, parapety a zrekonštruovať celú strechu. „Dva roky sme žiadali mesto o obnovu zvonice, ale nemalo to žiadnu odozvu,“ tvrdí pán Bitušík, jeden z tých, ktorí pracovali na jej rekonštrukcii. „Je pravda, že obyvatelia žiadali o opravu zvonice. Žiaľ, dlhý čas nebolo možné získať doklady k uvedenej stavbe, preukazujúce, že ide o majetok mesta Žilina. Následne sme vykonali obhliadku, kde sme však skonštatovali, že strecha je v takom stave, že prvotne požadovaný len náter je zbytočný bez jej predchádzajúcej renovácie,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba. Podľa jeho slov však na túto renováciu neostali mestu už v minulom roku financie.

 


Tento rok to nie je o nič lepšie. „Samozrejme, máme to na pamäti s tým, že sa budeme snažiť na tento účel nájsť prostriedky,“ ubezpečuje hovorca. Dovtedy si ale zvonicu, zdá sa, Zástranci opravia sami a z vlastného. Začali na nej robiť v máji a dnes majú zhruba dva týždne pred dokončením. Ako vravia, robili to svojpomocne a zadarmo. Veľká vďaka vraj patrí aj futbalovému mužstvu Brizolit Zástranie, ktoré pridalo ruku k dielu.


Schody do domu smútku stále zohyzdené
Zvonica bude onedlho ako nová, so schodišťom vedúcim do domu smútku je však problém. „Dom smútku v Zástraní je skolaudovaný od roku 1975, kedy bolo Zástranie ešte samostatná obec. Od roku 1980 patrí pod mesto a stále tu pretrváva problém so schodmi, lebo nie sú zakryté, v čase dažďa a námrazy sú šmykľavé a odpadáva z nich dlažba,“ opisuje poslankyňa Anna Smikoňová. Ešte vlani vraj vybavila projekt na ich zakrytie a mesto vyčlenilo peniaze na jeho realizáciu. Už tento rok sa malo stavať. Problém nastal, keď zistili, že na dom smútku nemajú list vlastníctva a nemôže byť vydané stavebné povolenie.

 

Schody do domu smútku.


„Odbor právny a majetkový Mestského úradu v Žiline získal doklady o delimitácii Domu smútku na mesto, ale to nestačí na zápis listu vlastníctva do katastra,“ spresnil hovorca mesta Pavol Čorba. S pomocou občanov hľadá poslankyňa doklady na doriešenie vlastníckych vzťahov, aby sa schody mohli zastrešiť podľa plánovaného projektu. Zatiaľ mesto plánuje opäť len čiastočnú rekonštrukciu. „V roku 2010 sa schody opravovali, rok na to znova, lebo boli opäť v zlom stave. To ale nemá zmysel, treba ich jednoducho prekryť,“ hovorí Anna Smikoňová.

 

Mesto súhlasí, kým ale nebudú schody prekryté, novú dlažbu nepoloží. „Nemá to význam kvôli poveternostným vplyvom, ktoré hlavne v zimných mesiacoch dlažbu poškodzujú,“ uvádza hovorca. Dlažba na schodoch domu smútku má byť tak zatiaľ opäť iba opravená, kým sa nevysporiada ich vlastníctvo.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod