Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Na post primátorov aj poslancov kandiduje viac mužov

Komunálne voľby a voľby do VÚC sú v roku 2022 prvýkrát spojené. Uskutočnia sa 29. októbra. Voliči tak nebudú musieť chodiť k volebným urnám dvakrát. Vyberať si budeme županov, primátorov, starostov a poslancov.  

28.09.2022 | 19:40

JEDNA MIESTNOSŤ DVE OBÁLKY

Ľudia sa budú rozhodovať v jednej miestnosti, do rúk však dostanú dve rôzne obálky. Modrá je určená pre župné voľby, biela pre komunálne. Rovnakej farby sú aj volebné urny, do ktorých obálky vhodia. Mesto Žilina zo zákona zverejnilo zoznam kandidátov zaregistrovaných pre voľby primátora mesta Žilina a zoznam ľudí zaregistrovaných pre voľby do Mestského zastupiteľstva v Žiline podľa jednotlivých volebných obvodov. Tieto zoznamy sú k dispozícii aj na župnej úrovni.  Za žilinského primátora kandiduje celkovo 9 uchádzačov a o poslanecké stoličky má záujem 138 ľudí do 8 mestských obvodov. Ak sa pozrieme na pomer žien a mužov, tak v prípade primátorov ide o pomer 2 ku 7. Žien kandiduje aj na post poslankýň menej. Celkovo je v hre 32 žien a 106 mužských kandidátov. Zaujímavosťou je, že za volebný obvod 6. a 7. nekandidujú žiadne ženy. Najviac a to 10 žien kandiduje za 4. volebný obvod. Najväčším obvodom, v ktorom je najviac kandidátov sú Hliny I - IV, Staré mesto. O miesto poslanca sa tu uchádza až 26 poslancov. Zastúpenie strán je rôznorodé. Najviac kandidátov v počte 48 je nezávislých, strana Republika má medzi poslancami 12 želiezok v ohni, Smer - SD posiela do boja 13 kandidátov, Hlas - SD až 16. Strana KDH má 7 zástupcov, Hnutie občan národ spravodlivosť má 6 záujemcov o post poslanca. Nechýba ani OĽANO v počte dvaja a rovnako kandiduje aj za stranu SaS.

GEODETKA AJ KNIHKUPEC

Najmladšieho kandidáta má strana Hlas vo veku 23 rokov a najstarším je nominant strany SNS vo veku 68 rokov. Zamestnania kandidátov sú tiež rozmanité. Medzi nádejnými poslancami nájdete rušňovodiča, strážcu väznice, geodetku, stavbárov, kníhkupca ale aj učiteľa tanca. Za mesto kandidujú aj dôchodcovia v počte 5 a zastúpenie majú aj podnikatelia. Tých je celkovo 7. Kandidatúru na predsedu Žilinského samosprávneho kraja oficiálne potvrdilo desať kandidátov. Deväť z nich je nominantom politickej strany a jeden uchádzač je nezávislý. Do boja sa zapojila aj súčasná predsedníčka Erika Jurinová, ktorá má za sebou podporu viacerých politických strán a to OĽANO, SaS, Sme rodina, Za ľudí, NOVA, Kresťanská únia, Zmena zdola, Občianska konzervatívna strana, Demokratická strana, Občianski demokrati Slovenska a Šanca. Oficiálnu kandidatúru oznámil aj podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík, ktorý má podporu KDH. S podporou Smer- SD sa prihlásil aj bývalý žilinský primátor Igor Choma, Peter Slyško s podporou Hlas-SD, František Drozd ako kandidát ĽSNS a Miroslav Urban zo strany Republika. Až 431 kandidátov má záujem o poslanecké mandáty v zastupiteľstve ŽSK. Tých je dokopy k dispozícii 57.

„Plat poslanca Mestského zastupiteľstva v Žiline je a aj v minulosti bol 0 EUR. Funkcia poslanca mestského zastupiteľstva je vykonávaná mimo pracovného pomeru, preto poslanci za výkon funkcie plat resp. mzdu ani nemôžu dostávať. Za výkon funkcie môžu poslanci dostávať odmenu, ktorá je ročne limitovaná na maximálne jeden mesačný plat starostu/primátora. To v podmienkach mesta Žilina vo volebnom období 2018-2022 predstavovalo odmeny v rozpätí 263 EUR v roku 2018 po 357 EUR v roku 2022 v závislosti od rastu priemernej mzdy v jednotlivých rokoch, od ktorej sa odvíja výška platu primátora,“ priblížil odmeňovací systém Vladimír Miškovčík, hovorca mesta Žilina.

Vo volebnom období 2014-2018 boli odmeny poslancov v zmysle Zásad odmeňovania poslancov 200 EUR od začiatku volebného obdobia 2014 do februára 2017. Od marca 2017 do marca 2018 bola odmena poslancov stanovená v sume rovnajúcej sa minimálnej mzde v danom roku, teda 435 EUR v roku 2017 a 480 EUR v roku 2018 (do 31.3.2018). S účinnosťou od 1. apríla 2018 je výška odmeny poslancov limitovaná spôsobom uvedeným v predchádzajúcom odseku tohto bodu. Okrem uvedených odmien dostávali poslanci v minulosti príplatok za členstvo v mestskej rade (bola zrušená), komisii MsZ, výbore mestskej časti, za výkon funkcie sobášiaceho.

 

 

 

Foto: TIK Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod