Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Spravodajstvo

Na radnici budú zajtra rozhodovať o návrhu vysporiadania so spoločnosťami žilinského podnikateľa

O návrhu dohody, ktorou chce mesto Žilina vysporiadať majetkové a obchodné vzťahy so súkromnými spoločnosťami podnikateľa Georgea Trabelssieho, budú žilinskí mestskí poslanci rozhodovať na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve v piatok, 20. decembra.

19.12.2019 | 14:35

V utorok, 17. decembra o dvoch variantoch riešení dohody diskutovali na Mestskom úrade v Žiline občania s vedením mesta a predstaviteľmi advokátskej kancelárie, ktorá samosprávu zastupuje. P

rimátor Peter Fiabáne zopakoval, že pri prvom variante dohody Žilina od podnikateľa získa parkovaciu politiku, rozostavaný areál na Karpatskej ulici a Kaštieľ v Bytčici zámenou za obchodný podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti, s. r. o. (ŽPS) a nehnuteľnosti na Košickej ulici.

„Druhý variant predpokladá vysporiadanie, pri ktorom do rúk mesta prejde parkovacia politika, rozostavaný areál na Karpatskej ulici, areál Domu techniky a Športová hala Korytnačka. Spoločnosti Georgea Trabelssieho by mali získať obchodný podiel ŽPS, s. r. o., nehnuteľnosti na Košickej ulici a doplatok vo výške 6 280 583 eur,“ dodal primátor.

Zámer zmluvne sa vysporiadať so súkromnými spoločnosťami Georgea Trabelssieho predstavila samospráva verejnosti na tlačovom brífingu už 4. decembra. Následne boli dňa 9. decembra pre poslancov mestského zastupiteľstva a širokú verejnosť zverejnené všetky súvisiace dokumenty, a to návrh dohody, geometrické plány či znalecké posudky. Vedenie mesta zároveň informovalo poslancov o možnosti využiť konzultácie ohľadom detailov návrhu dohody v advokátskej kancelárii, ktorá mesto zastupuje.

Podnikateľ George Trabelssie.


K problematike vyrovnania sa stretli aj komisie mestského zastupiteľstva. Komisia územného plánovania a výstavby rokovala už 12. decembra, komisia dopravy a komisia športu 16. decembra. Komisia kultúry, cestovného ruchu a miestneho rozvoja a tiež finančná a majetková komisia diskutovali 17. decembra. V pondelok 16. decembra sa na Mestskom úrade v Žiline konala prezentácia pre všetkých poslancov mestského zastupiteľstva, 17. decembra o návrhu dohody s vedením mesta a advokátmi diskutovala verejnosť.

V stredu, 18. decembra sa primátor mesta s mestskými poslancami zúčastnil verejnej diskusie žilinského Občianskeho združenia Proti korupcii, ktorej ústrednou témou bol návrh dohody o vysporiadaní so spoločnosťami Georgea Trabelssieho. Konečné rozhodnutie je na mestských poslancoch, ktorí sa na mimoriadnom rokovaní stretnú v piatok 20. decembra.

Od momentu zverejnenia zámeru, vedenie mesta intenzívne odpovedá na otázky od verejnosti a médií. Primátor mesta Peter Fiabáne sa podľa vlastných slov stretáva s rôznou spätnou väzbou.

„Veľa je pozitívnych reakcií v zmysle, že konečne sa niekto tomuto problému postavil čelom a rozhodol sa vysporiadať s vecami, ktoré ťažia mesto. Samozrejme, vnímam aj negatívne reakcie, ako je politické zneužívanie témy či publikovanie rôznych poloprávd či vyslovene klamstiev. Sú tu, samozrejme, aj legitímne otázky od odborníkov či laickej verejnosti, keďže potrebujú pochopiť rámec zmluvy - v čom sú jej výhody, nevýhody a kde sú prípadné riziká. Reakcia je adekvátna téme, ktorá je veľmi ťažká a náročná. Ale zároveň veľmi dôležitá pre mesto. Našou úlohou je komunikovať a odpovedať. Predložili sme dohodu, ktorá je v našej situácii najlepšia možná a jej schválenie je v rukách poslancov. Ak by sa aj stalo, že ju odmietnu, na mojom odhodlaní brániť záujmy mesta a starať sa o jeho ďalší rozvoj sa nič nemení,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

Dokumenty k predloženému návrhu zmluvy (dohoda, geometrické plány, znalecké posudky): www.zilina.sk/docs/2019/materialy/Material_c213_2019.zip. 

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod