Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Na skrachovanú spoločnosť Tiptour doplatili aj Žilinčania

Po dlhej zime sa už neviete dočkať vytúženého leta a zaslúženej dovolenky, na ktorú si šetríte celý rok. Vyberiete si cestovnú kanceláriu, zaplatíte zálohu a už len čakáte na ten deň D. Ale čo, keď ten deň nikdy nepríde?

30.05.2013 | 08:21

ŽILINA. BRATISLAVA. V podobnej situácii sa ocitol aj Žilinčan Igor Pinzík, ktorý si objednal letnú dovolenku cez bratislavskú cestovnú kanceláriu Tiptour. „Odporučil mi ju kamarát. On cez ňu cestoval pred dvoma rokmi a bol maximálne spokojný. Na dovolenku na Francúzskej riviére som „nabláznil“ štyri rodiny. Rezervovali sme si ju v termíne od 20. do 27. júla v hodnote nad 800 eur. Zaplatili sme zálohu 500 eur,“ rozpráva.


Komunikácia s cestovnou kanceláriou bola vraj bezproblémová. Všetko vyzeralo seriózne a štandardne. Pán Pinzík sa už tešil na zaslúžený relax. O to väčšie bolo prekvapenie, keď zistil, že žiadna dovolenka nebude. Cestovná kancelária Tiptour totiž medzitým skrachovala. „Teraz vyzerám pred tými rodinami ako pako! Je to ale chyba tohto štátu a nastaveného systému, ktorý dovoľuje takýmto ľuďom zarábať peniaze takýmto spôsobom,“ rozčuľuje sa „podvedený zákazník“.

 


Stroskotanú dovolenku okamžite nahlásil ako poistnú udalosť. Už len dúfa, že sa mu podarí aspoň časť investovaných peňazí zachrániť. „Tento rok už cez leto asi nikam nepôjdem. Závisí to od toho, kedy a či nám vrátia peniaze. Nabudúce už budem dovolenkovať len na vlastnú päsť,“ dodáva.

 

 

Cestovná kancelária Tiptour s centrálou v Bratislave začala mať údajne problémy už pred niekoľkými týždňami, keď v pobočkách neodpovedali klientom na telefonáty. Prednedávnom sa na ich webovej stránke objavilo oficiálne vyhlásenie majiteľa cestovky Jozefa Bartu o jej úpadku: „CK TIP TOUR, spol. s r. o. týmto vyhlasuje, že sa dostala do finančných problémov a nie je schopná uhradiť záväzky voči svojim klientom a dodávateľom služieb.“

 

 

Cestovka oficiálne ukončila svoju touroperátorskú činnosť v piatok 17. mája. Svojich klientov odkázala na Allianz – Slovenskú poisťovňu, s ktorou má uzatvorenú platnú poistnú zmluvu v hodnote 430-tisíc eur. „Ďakujeme vám za 23-ročnú priazeň a ospravedlňujeme sa vám za vzniknutú situáciu,“ odkázal všetkým klientom cez internet Jozef Barta.

 


Ako uviedol pre agentúru SITA šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárii a agentúr (SACKA) Stanislav Macka, cestovná kancelária Tiptour predala za prvé tri mesiace zájazdy približne 1100 klientom. Všetci poškodení by sa mali teraz obrátiť na poisťovňu Allianz s originálnymi dokumentmi, ktoré s cestovkou uzavreli. „Keďže majú podpísanú zmluvu s cestovnou kanceláriou, ktorá ohlásila úpadok, treba nahlásiť poistnú udalosť,“ odporučil.

 


Aj keď sa začiatkom minulého týždňa na internetovej stránke Tiptour objavila správa o znovuotvorení cestovnej kancelárie spolu s uvedeným kontaktným číslom, do konca minulého týždňa nám telefóny nikto nezdvíhal. V piatok už bola internetová stránka cestovky nedostupná.

 

Michala Stehlíková

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod