Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 2°C

Kultúra

Na Stanici mali ďalšiu chutnú vegánsku nedeľu

Aj tí, ktorých žalúdky neboli prázdne, nedokázali odolať. Na nedeľnú akciu na Stanici Žilina–Záriečie bolo vstupné a „konzumné“ dobrovoľné.

05.08.2013 | 14:27

Lákavá udalosť, na ktorej si každý príde na svoje, sa podľa slov jedného z jej najeminentnejších organizátorov koná už minimálne rok a pol. „Raz do mesiaca sa dohodneme na určitej nedeli, stanovíme si tému a potom podľa témy robíme Vegánsku nedeľu,“ uviedol vegán Jakub Slovák. Sám pritom nie je zástancom ultrazložitého varenia a šialených tém. Snaží sa poukázať na to, že uvariť si vegánske jedlo nie je žiadna veda.


Tentoraz sa dohodli na téme ovocia, čo je do horúcich letných dní potešiteľné ovlaženie nejedného maškrtného jazýčka. Avšak okrem klasických chladných ovocných šalátov nechýbali ani v rúre zapekané kúsky jabĺčok na ovocnom podklade či orechovo–škoricový koláč.


A kto sa na varení týchto zdraviu osožných jedál vlastne podieľa? „Každý môže doniesť jedlo, čiže je to vlastne voľné, treba sa však držať témy a bezpodmienečne to musí byť vegánske. Ale nemáme medzi sebou nejaké iné limity,“ prezradil Jakub.


A na otázku pochybenia, či sa už niekedy na tanieri naskytol zvierací produkt, sa zasmial a vyhlásil, že ešte sa nikdy nič také nestalo, keďže majú svojich stálejších „kuchárov“ a navzájom si dôverujú.

Na ďalšiu vegánsku nedeľu, tento krát s prívlastkom "surová", sa môžete tešiť 25. augusta.

 

Petra Vörösová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod