Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 17°C

Z regiónu

Na Starom hrade ukončili ďalšiu sezónu prác

Starý hrad má za sebou piatu sezónu, odkedy sa jeho opravám venuje Združenie na záchranu Starého hradu - castrum Warna pod vedením Rudolfa Mlícha. Práce v tomto roku zhodnotili na výbornú.

30.10.2023 | 09:00

Dobrovoľníci zo združenia pred zimou ukončili práce na oprave Starého hradu. Tohtoročnú sezónu Rudolf Mlích zhodnotil ako zatiaľ najúspešnejšiu. „Vďaka dotácii ministerstva kultúry sme urobili množstvo práce. Pomohli tiež príspevky v podobe 2 % a darov. Vďaka týmto prostriedkom sme urobili veľa práce na vzácnej stredovekej ranogotickej veži. Pracovali sme tiež na k nej pristavanej delovej bašte. A rozdelili sme na etapy práce na múroch stredného hradu a hospodárskej miestnosti, ktorú ľudia poznajú ako klenbovú. Pracovali sme tiež na múroch severnej hradby a hradby východnej,“ vymenúva tohtoročné práce Mlích. Okrem toho dobrovoľníci pod vedením Michala Tarabu zo Strečna postavili druhú časť dreveného schodiska, aby bol hrad bezpečnejší.

V týchto dňoch združenie ešte čaká stretnutie priamo na hrade so statikom, metodikom a pracovníkmi Krajského pamiatkové úradu. Oficiálne sa sezóna skončí až v januári vypracovaním záverečnej správy a jej zaslaním na ministerstvo kultúry.

Pomáhajú dobrovoľníci

K zachovaniu pamiatky by nedošlo, ak by sa nenašli ľudia ochotní pracovať bez nároku na honoráre a ktorí tu trávia svoje voľné dni a víkendy. Na hrade sa pravidelne konajú sobotné brigády, kde sa priemerne stretne päť až sedem ľudí. „Teší ma, že i po piatich rokoch sme stále pre dobrovoľníkov atraktívni a chodia k nám i noví ľudia. To je dobré a teším sa, že spoločne takto robíme našu krajinu lepšou. Náš hrad má takto stále väčšiu šancu, že sa ho podarí zakonzervovať a bude tu ďalšie storočia,“ dodáva Mlích. Zaujímavou bola tento rok aj akcia Nadácie Pontis – Naše mesto, kde sa na brigádnických prácach počas jedného dňa zúčastnilo až 53 ľudí, čo sa v päťročnej histórii opráv na hrade ešte nestalo.

Pomôcť môžete aj vy 

Kto sa na hrad vydal počas leta, mohol si popri ceste všimnúť množstvo kameňov s odkazom „Vyneste kameň!“. Teraz na jeseň tam zostalo už len pár kameňov a pomerne veľkých. Tieto návštevníci hradu hore vynášať nemusia, neskôr ich združenie vyvezie traktorom. „Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli týmto spôsobom. Bol to vynikajúci nápad a je radosť vidieť celé rodiny a skupiny ako sa snažia pomôcť. Ďakujeme a verím, že pomôžete i budúci rok,“ dodáva na záver Mlích. Ešte stále však máte možnosť prispieť združeniu finančnými darmi na účet: SK90 8330 0000 0029 0153 7066, prípadne na toto združenie nezabudnúť pri daňovom priznaní a prispieť im 2 %.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív združenia

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod