Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Spravodajstvo

Na symbolickom cintoríne si opäť zaspomínajú na obete hôr

V období Dušičiek sa na Symbolickom cintoríne vo Vrátnej každoročne koná pietna spomienka na ľudí, ktorí sa z hôr už živí nevrátili. Tohtoročná sa uskutoční túto nedeľu.

21.10.2013 | 15:01

VRÁTNA. Myšlienka vybudovať vo Vrátnej symbolický cintorín rezonovala v hlavách horských záchranárov už dlho. Zrealizovať sa ju podarilo až v roku 1998 s prispením ochotných sponzorov. Dnes je miestom, kde pozostalí obetí i náhodní turisti vzdávajú úctu tým, ktorí v horách našli smrť.

„Na cintoríne je 84 tabuliek s menami obetí horských nešťastí v Malej Fatre. Tento rok sme mali dve smrteľné nehody, obe na Veľkom Rozsutci,“ rozpráva náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Prvou tohtoročnou obeťou sa stal len 29-ročný turista z Martina, ktorého tu zasiahol blesk. Smrť si na Rozsutec prišla aj pre 69-ročného muža z Nemšovej – zlyhalo mu srdce.

Obeťami hôr bývajú nanešťastie aj malé deti. Podobné tragédie sa nevyhýbajú ani Malej Fatre. „Za ich smrťou bol päťkrát pád v exponovanom teréne, dvakrát blesk a jedno dieťa zahynulo v lavíne. Najmladšou obeťou bolo len 8-ročné dievčatko, najstaršou 77-ročný pán,“ hovorí.

Podľa štatistík je najčastejšou príčinou úmrtí v Malej Fatre zásah bleskom, ktorých máme v porovnaní s inými horstvami na Slovensku asi najviac. Medzi ďalšie časté príčiny patrí zlý zdravotný stav, pády v exponovanom teréne či lavíny.

Za najtragickejšiu udalosť na území Malej Fatry sa považuje nešťastie z roku 1848, kedy po zavalení horskou riavou prišlo o život 14 ľudí z dediny Štefanová. Veľmi tragické bolo aj nešťastie pod Stohom, kde lavína zasypala skupinku terchovských drevorubačov.

Na obete horských nešťastí budú tento rok spomínať na symbolickom cintoríne vo Vrátnej v nedeľu 27. októbra o 14. h. Pri príležitosti 15. výročia otvorenia cintorína je na omšu prizvaný aj biskup František Rábek.
 

Michala Stehlíková
Snímka Marián Žiško

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod