Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 3°C

Spravodajstvo

Na údržbu ihrísk má mesto viac ako 167-tisíc, v tomto roku nové budovať neplánujú

Údržba a oprava detských ihrísk v meste Žilina sa vykonáva pravidelne podľa potreby počas celého roka. Opravy sa zároveň realizujú v závislosti od rozsahu poškodenia ihrísk, prípadne herných prvkov, a to podľa dôležitosti a bezpečnosti.  

13.04.2023 | 19:06

V zimnom období sa údržba a oprava detských ihrísk vykonáva v závislosti od počasia. „Kontroly detských ihrísk sa robia pred sezónou, následne sa spíše protokol o poškodeniach a vytvorí sa plán opráv. Premývanie, dopĺňanie a samotná výmena piesku sa uskutočňuje každoročne pred sezónou, respektíve na začiatku sezóny po zimnom období,“ povedala Barbora Zigová, hovorkyňa žilinskej radnice.

ÚDRŽBA VO VLASTNEJ RÉŽII

Naša samospráva má vo svojom vlastníctve 168 detských ihrísk. Vzhľadom na uvedený počet je náročné uviesť presné lokality. „Momentálne zabezpečuje správu, údržbu a opravy detských ihrísk zmluvná spoločnosť ERPOS. V máji tohto roku nám bude končiť zmluva so spomínanou spoločnosťou, pričom od júna 2023 si začína mesto Žilina robiť tieto práce vo vlastnej réžii a to prostredníctvom Technických služieb mesta Žilina. Posledné dva roky sme si však drobné úpravy vykonávali prostredníctvom pracovníkov našej pojazdnej dielne,“ informuje o novinke.

Čo sa týka nových investícií, v súčasnosti mesto revitalizuje vnútroblok Slovanská – Tulská, ktorého súčasťou bude i detské ihrisko. „S úpravami sa začalo začiatkom marca a mali by trvať do konca októbra. Projekt revitalizácie je z veľkej časti hradený z Integrovaného regionálneho operačného programu. Celkové náklady sú vo výške 676 792 eur, pričom mesto sa na financovaní spolupodieľa 5 percentami,“ doplnila Zigová, s tým, že pokiaľ sú občania nespokojní so stavom ihriska, môžu sa obrátiť na klientske centrum mesta Žilina – Doprava a komunálne služby, kde nahlásia svoj podnet na opravu alebo údržbu.

VANDALIZMUS JE BEŽNÝ

„Najčastejšie sa stretávame s poškodenými drevenými časťami jednotlivých herných prvkov, s grafitmi na detských ihriskách, s odcudzením častí herných prvkov a rovnako s poškodeniami na lavičkách umiestnených na detských ihriskách,“ povedala a doplnila, že častokrát sa stáva, že herné prvky určené pre menšie deti využívajú aj tínedžeri, ktorí nerešpektujú vekové a hmotnostné obmedzenia, čím dochádza k neúmyselnému poškodzovaniu týchto prvkov. Mesto Žilina má v rozpočte pre rok 2023 na opravu a údržbu existujúcich detských ihrísk v meste Žilina vyčlenených 167 000 eur. „V tomto roku neplánujeme budovať ďalšie nové detské ihriská (okrem spomínaného ihriska vo vnútrobloku ulíc Slovanská Tulská), vzhľadom k tomu, že nemáme pre tieto účely vyčlenené finančné prostriedky v rozpočte pre rok 2023,“ dodala.

Dôležité otázky

Aké povinnosti vyplývajú zo zákona prevádzkovateľovi pieskovísk?

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška MZ SR č.521/2007 Z. z . o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská . Prevádzkovateľ pieskovisko čistí, prekopáva, prehrabáva a polieva pitnou vodou alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie najmenej raz za dva týždne počas sezóny, o čom musí viesť záznamy, pričom sezónou sa rozumie obdobie od 1.marca do 30. novembra kalendárneho roka. Povinnosť výmeny piesku zákon ani vyhláška taxatívne prevádzkovateľom nestanovujú. Dôvodom je skutočnosť, že prevádzkovateľ je povinný zabezpečiť pravidelné čistenie a udržiavanie pieskoviska tak, aby nepredstavovali riziko ohrozenia zdravia v dôsledku ich mikrobiálneho alebo iného znečistenia. Skutočnosť, či požadovanú kvalitu piesku zabezpečí jeho výmenou, alebo prísnejším režimom údržby pieskoviska, má v kompetencii zvážiť každý prevádzkovateľ.

Aké sankcie mu hrozia za nedodržanie povinnosti?

Ak prevádzkovateľ pieskovisko nečistí a neudržiava, dopúšťa sa správneho deliktu na úseku verejného zdravotníctva, za čo mu príslušný orgán verejného zdravotníctva uloží pokutu od 150 eur do 20 000 eur. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod