Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 2°C

Kultúra

Na vernisáži neoimpresií sa umenie snúbilo s vínom

Ešte do piatku 18. júla od 8. do 16. h si môžete v Makovického dome pozrieť výstavu neoimpresií autora Ladislava Čierneho a siedmich spoluautorov, Vladimíra Baiera (Bratislava), Radka Bednářa (Brno), Juraja Procházku (Žilina), Juraja Reka (Žilina), Veroniky Šramovej (Žilina), Milana Velikého (Žilina) a Kataríny Švecovej (Žilina). Na vernisáži sme sa boli presvedčiť, ako sa žilinský podnikateľ, vášnivý fotograf a znalec vína ujme úlohy hostiteľa.

14.07.2014 | 12:54

Je totiž známe, že Európsky rytiersky vinársky rád, ktorého je Ladislav Čierny popredným členom, si potrpí na spájanie umenia, výborného jedla a vynikajúceho vína. A na vernisáži nás nesklamalo ani jedno. Neoimpresie v podaní Ladislava Čierneho a jeho siedmich kolegov vyžarujú predovšetkým rovnováhu a harmóniu, typickú pre naše každodenné prežívanie. Ako uviedla riaditeľka Krajského kultúrneho strediska Soňa Řeháková: „Obrazy sú formálne jednotné a vyjadrujú súčasne radosť, pohodu, ale aj smútok, čo zdôrazňuje harmóniu ľudského života.“

Ladislav Čierny sa pri svojej tvorbe, podľa vlastných slov, úplne presne pridržiaval postupov stanovených pre tento štýl. Preto je aj výsledok taký, ako sa môžete dočítať o neoimpresionizme v encyklopédiách. V každom diele nájdete zároveň radosť aj smútok, uvoľnenie aj napätie, slnko aj búrku. Príďte a presvedčte sa sami. Stojí to za to!

No ale okrem umenia si mohli účastníci vernisáže vychutnať aj vynikajúce vína, ktoré priviezol autorov priateľ, vinár roka 2011 na Slovensku Branislav Fischer. Navyše o víne prišiel hosťom porozprávať konzul Európskeho rytierskeho vínneho rádu na Slovensku František Slezák. „Podľa môjho názoru víno znásobuje emócie a preto sa snúbi s umením. "Nevedel by som si predstaviť vernisáž bez pohára vína. Nepoznám jediného umelca, ktorý by si nedal pohár vína, aby dostal inšpiratívne myšlienky. Tá súvzťažnosť medzi vínom a umením je fantastická,“ hovorí konzul.

Rytieri vína sú podporovateľmi všetkých akcií, ktoré sa týkajú vína a umenia, vína a životného štýlu, vína a stravovania. „V priebehu 2-tisíc rokov sa totiž víno stalo fenoménom, ktorý sprevádza ľudí celý život. Treba mať na pamäti hlavne jeho zdravotné účinky,“ myslí si František Slezák.

Jeho predkovia už minimálne od roku 1620 pôsobili ako vincúri v Pezinku. Teda buď pracovali vo vinohrade, alebo sami robili víno. František Slezák študoval na vinárkej
škole v Modre a celý život pracoval vo vinárskych závodoch v Bratislave, Pezinku, ale aj v Nemecku. „Keď som prišiel do penzie, už som nevládal obrábať vinohrady, ale ešte stále rád pijem víno, a povedal som si, že musím založiť historickú ustanovizeň, ktorá by vzdávala hold vínu. Tak som založil náš Európsky rytiersky vinársky stav, ktorý už 10 rokov v Pezinku rozvíja aktivity z hľadiska priateľstva, mieru, kultúry a umenia. Hovorí sa, že kto pravidelne konzumuje dva – tri poháre vína denne, predlžuje
si život o osem rokov, nemá rakovinu, Parkinsonovu chorobu, ani alzheimera. Ako inak už ľudí presvedčiť, aby si pohár, dva, denne dali? Treba si však uvedomiť, že víno treba piť k jedlu. Učíme ľudí, aké vína si vyberať a ako ich zaradiť do jedálneho lístka a životného štýlu. Životný štýl je totiž otázkou toho, aby som žil optimisticky, aby som
mal materiálne zabezpečenie, priateľov a mier medzi ľuďmi. Riadime sa heslom: Až keď porazíš závisť a začneš slúžiť iným, až potom sa staneš skutočne rytierskym človekom. Všetci ľudia u nás sa radi stretávajú, vymieňajú si skúsenosti. Lepšie ako štrnganie zbraní je štrnganie pohárov,“ uzavrel František Slezák.

Michal Filek
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod