Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Spravodajstvo

Na vianočnej večeri si priplatíme za ananás aj cesnak, zdraželi až o sto percent

Vyššie ceny sa dotkli aj vianočných nákupov a prípravy na štedrovečernú večeru. Kým ozdoby, stromčeky a svietidlá si držia svoje ceny, tak hodnota niektorých potravín, ktoré patria na vianočný stôl, výrazne stúpla. Priplatíme si za oplátky, kapra aj ovocie. 

15.12.2022 | 09:47

Najčastejšie ľudia na trhu kupujú imelo a malé umelé stromčeky. „Imelo sa pohybuje v cene okolo 1,50 eur a to bolo aj minulý rok. Nešli sme celkovo s cenami hore ani pri ozdobách. Máme v ponuke plastové gule, sklenené – ručne maľované. Nájdete tu aj 3D stromčeky, čo je taká novinka. Po korone bol útlm, ale teraz sa to trošku rozbehlo. Sme na trhu do 23. decembra a určite sú aj takí, čo kupujú veci na poslednú chvíľu. Na trhu nájdete aj darčeky. Obľúbené sú anjeliky, ktoré hrajú a spievajú. Najviac nakupujú ženy v stredných rokoch a  kupujú často obrusy a štóly na sviatočný stôl,“ prezradil nám trhovník Chabada Martin.


 

ZDRAŽELI OPLÁTKY A TRUBIČKY

Oplátky sa pohybujú v cene 1,50 a trubičky stoja 2,50 eur. Išli hore približne o 20 percent. „Najviac ľudia kupujú mandarínky, pomaranče a hrozno. Kokosové orechy a ananás až tak tesne pred sviatkami. Ananás išiel výrazne hore. Stojí 5 eur a stál 2,90. Tiež cesnak. Predávali sme ho za 4,50 eur a teraz je po 8 eur na váhu. Kus bol za 80 centov a teraz je to skoro euro,“ povedala trhovníčka Adriána Ševčíková s tým, že ľudia už nekupujú ako kedysi – pred koronou. „Nerobia si zásoby, kupujú len po pár kusoch. Slivky sušené, mak a orechy len mierne. Máme aj exotiku. Siahnu po liči, dračom ovocí a divokých čerešniach. Najviac určite ide ananás, mandarínky a pomaranče. Takou novinkou je minikiwi,“ povedala o nákupných zvykoch Žilinčanov. 




MENEJ NA DARČEKY

Minulý rok Slováci minuli na darčeky do 300 eur. Tento rok plánujú podľa štatistík minúť priemerne od 100 do 200 eur. Aj tí, čo do darčekov vrazia toľko čo minulý rok, nakúpia menej darčekov. Inflácia znížila hodnotu peňazí.  K Vianociam nevyhnutne patrí vianočný stromček. Táto položka, na rozdiel od iných, nezdražela. Ich cena sa pohybuje od 29 do 69 eur.  Za čo si však priplatíme, sú vianočné kapry. Ich cena išla  o 20 až 25 percent hore oproti vlaňajšku Tento rok zaplatíme za vianočného kapra aj viac ako 20 eur. Jedno kilo môže vyšplhať na úroveň 6 eur. Je preto pravdepodobné, že ľudia budú siahať k jeho lacnejšej alternatíve.




 

Ceny niektorých položiek:

Imelo – 1.50 eur

Vianočná ruža – od 2 eur

Kapor – 6 eur kilo

Mandarínky – od 1 eur

Pomaranče – od 1,50 eur  

Ananás – 5 eur

Kokosový orech – 1 euro

Vianočné trubičky – 2,50 eur

Vianočné oplátka – 1,50 eur

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod