Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Spravodajstvo

Na Vodnom diele i cyklotrasách operujú cyklohliadky

S príchodom apríla a pekného počasia vyrazili do žilinských oddychových zón policajti na bicykloch, aby dohliadali na poriadok mesta a bezpečnosť jeho obyvateľov.

06.05.2013 | 13:27

ŽILINA. Niektorí príslušníci Mestskej polície (MP) v Žiline vymenili v týchto dňoch služobné autá za bicykle, ktoré sa javia ako účinná zbraň voči vandalom či deviantom. Okrem iného šetria aj prírodu.


„Cyklohliadky vznikli v roku 2000. Dôvod bol jednoduchý – efektívne, ekonomické, úsporné hliadky nezaťažujúce životné prostredie s dostupnosťou v rôznom teréne so širokým záberom pôsobnosti a tiché v nočných hodinách,“ vysvetľuje zástupca žilinského náčelníka MP Peter Mišejka.


Policajti majú vďaka bicyklom oveľa jednoduchší prístup na miesta, ktoré sú pre autá nedostupné či zakázané. Preto zasahujú najmä v oddychových zónach, ako je napríklad lesopark, prímestské časti, na Vodnom diele Žilina alebo cyklotrasách. Zazrieť ich môžeme aj pri zabezpečovaní rôznych športových podujatí.


„Cyklohliadky velíme do služieb hlavne podľa počasia. V mesiacoch cca od apríla do konca septembra, októbra. Disponujeme štyrmi cyklohliadkami, ktoré sú velené do štyroch zmien. Každá jedna je tvorená z dvoch príslušníkov, ktorí v službe objasňujú všetky zistené priestupky v zmysle zákona o obecnej polícii. Najčastejšie však znečisťovanie verejných priestranstiev, zakladanie čiernych skládok, požívanie alkoholických nápojov na verejnosti, „psíčkarov“, ale aj poškodzovanie majetku a dopravné priestupky. Týždenne objasnia zhruba 30 až 50 priestupkov,“ dodáva Peter Mišejka.


Veľa práce majú v týchto dňoch najmä na novej cyklotrase okolo Budatínskeho hradu, na ktorej sa už stihli podpísať vandali. Poškodili strechu na prístrešku pre oddych či ukradli zopár kusov drobnej architektúry. Mestská polícia na to zareagovala pravidelnou hliadkovou činnosťou.


-ms-
Snímka Martin Macho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod