Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -3°C

Spravodajstvo

Na žilinskom Parádnom dni zvíťazili všetci: Životné okolnosti dali bojovníci na druhú koľaj

Stredná športová škola v Žiline privítala v piatok 26. 5. už 13. ročník netradičného športovo-spoločenského podujatia Parádny deň, ktoré organizuje spravidla posledný májový piatok vo svojom športovom areáli.

31.05.2023 | 20:45

Účastníkmi sú hlavne klienti domovov a centier sociálnych služieb s rôznymi druhmi hendikepu, ako aj deti špeciálnych škôl z celého Žilinského kraja. Tento rok sa zúčastnilo viac ako 240 súťažiacich z 27 tímov, pre ktorých pripravili pestrý program pedagógovia a žiaci organizátorskej školy, ale aj partnerskej školy z Havířova či susednej ZŠ Karpatská. „S tohtoročným prívlastkom Parádneho dňa – „Víťazstvo je pri nás“  chceme upozorniť na to, že bez ohľadu na životné okolnosti, ktorým dennodenne čelíme, si všetci zaslúžime zažiť pocit víťazstva. A verím, že Parádný deň nám tento pocit umožnil zažiť, pretože šport je úžasný tým, že je pre všetkých. A Parádny deň je úžasný tým, že víťazov urobí zo všetkých,“ povedal riaditeľ školy Peter Hruška a jeho slová podčiarkla Marika Benedeková. „Víťazstvo nemusí byť vždy roztrhnutie cieľovej pásky či státie na stupni víťazov. Víťazstvom sú prvé kroky po ťažkej chorobe, víťazstvom je pomoc priateľovi či neznámemu človeku, víťazstvom je rozdávať lásku a povedať ďakujem, víťazstvom je prekonanie seba samého v akejkoľvek maličkosti.“


 

 

Hlavným cieľom Parádneho dňa je búrať bariéry medzi osobami bez zdravotného hendikepu a so zdravotným hendikepom pomocou športových a tvorivých aktivít a súčasne rozvíjať empatický prístup žiakov ku zdravotne znevýhodneným spoluobčanom. Neodmysliteľnou súčasťou podujatia je aj súťaž o parádne tričko, ktoré sa vyhodnocuje v kategóriách najumeleckejšie, najoriginálnejšie, najvtipnejšie a najkreatívnejšie.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod