Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

Náhrobné kamene na židovskom cintoríne v Rajci poškodili neznámi vandali

Neznámi vandali zničili dvadsať náhrobných pomníkov na židovskom cintoríne v Rajci. V priebehu decembra tohto roka ide o druhý takýto skutok, ktorý polícia zaznamenala v Žilinskom kraji.

23.12.2019 | 18:28

Na židovskom cintoríne v Rajci poškodili neznámi vandali dvadsať náhrobných kameňov, dva z nich zlomili. Väčšina náhrobníkov pochádza z konca 19. a prvej polovice 20. storočia. Podľa predsedu žilinskej Židovskej náboženskej obce Pavla Frankla ich poškodili v období od 4. decembra do 22. decembra.

"V súvislosti s danou udalosťou sa začalo trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Vykonávame všetky potrebné úkony a opatrenia za účelom objasnenia skutku," redakciu Žilinského večerníka o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Nikola Kačkovič.

Pavel Frankl odhaduje majetkovú škodu na zdevastovanom cintoríne minimálne na 5 000 eur. "Morálna škoda je ťažko vyčísliteľná. Cintorín leží úplne mimo mesta, vedľa cesty ktorá vedie do hôr a len horná-užšia časť plota je z pletiva, ktoré má na okraji otvor, ktorým sa dá dostať do cintorína. Z celkového charakteru udalosti mám za to, že sa jedná o cielenú akciu. Okolo cintorína nevedie chodník a jeho situovanie takmer úplne vylučuje vandalizmus náhodných okoloidúcich. Bola to takmer s určitosťou vopred plánovaná akcia," podotkol Pavel Frankl.

V priebehu decembra tohto roka ide o druhý skutok v Žilinskom kraji, kedy vandali zničili miesto posledného odpočinku. K prvému došlo na židovskom cintoríne v Námestove, kde vandali zničili 59 pomníkov.  Aktivisti to zistili 16. 12.

FOTO: Židovský cintorín Rajec, ilustračné

Foto: Žilina - Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod