Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 18°C

Zaujalo nás

Najčastejšie používané ochranné pracovné pomôcky

Medzi najhlavnejšie úlohy každého zamestnávateľa patrí aj maximálna snaha o bezpečnosť a ochranu zdravia zamestnancov pri práci. V čo najväčšej miere eliminovať riziko pracovného úrazu sa dá rôznymi spôsobmi. V mnohých profesiách k týmto spôsobom patrí aj používanie ochranných pracovných pomôcok. S akými je možné sa stretnúť najčastejšie?

17.11.2023 | 06:02

Pásová výroba a hlučné pracoviská

Začneme pásovou výrobou, keďže na Slovensku sa týka vysokého percenta ľudí. Často ide o monotónnu prácu, pri ktorej sa ľahko stane, že po pár hodinách má zamestnanec nižšiu pozornosť, čo otvára dvere rôznym pracovným úrazom. Okrem rôznych špeciálnych pracovných odevov sa tak v pásovej výrobe z ochranných pracovných pomôcok bežne používajú ochranné rukavice a obuv s oceľovou špicou.

Na mnohých pracoviskách je veľkým rizikom aj nadmerný hluk. A nemusí ísť len o stavby, na ktorých sa to doslova hemží hlučnou stavebnou technikou so stavebnými pneumatikami 18.4-26. Každopádne, na predchádzanie trvalému poškodeniu sluchu sú tu slúchadlové chrániče, prípadne aj protihlukové prilby.

 

Práca s chemickými látkami, autoservisy a stravovacie zariadenia

Možno sa tomu budete čudovať, ale nosenie ochranných pracovných pomôcok je často zanedbávané pri práci s rôznymi chemickými látkami. Veľakrát pritom ide o látky, ktoré môžu byť potenciálne rizikové pri vdýchnutí alebo keď sa dostanú do očí, či pri kontakte s kožou. Zabrániť poškodeniu zdravia v tomto prípade dokážu rúška, prípadne respirátory a taktiež ochranné okuliare a aj rukavice.

S rôznymi látkami, ktoré môžu spôsobiť kožné problémy, je možné sa stretnúť aj za garážovými bránami autoservisov. Ochranné rukavice tak pri práci na aute neslúžia len ako ochrana pred špinou, ale aj ako ochrana pred takýmito látkami. A ak príde na rad zváranie, samozrejmosťou sú ochranné okuliare a kukly.

V istom zmysle špeciálnym prípadom sú stravovacie zariadenia. Tiež je v nich dôležité používať rukavice, ale v podstate ide skôr o ochranu ostatných, keďže rukavice tu slúžia na zamedzenie šírenia choroboplodných zárodkov.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Elnur / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod