Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 12°C

Z regiónu

Najcennejšia časť Ružomberka? Tak to je Vlkolínec

Svetové dedičstvo UNESCO je program, ktorého cieľom je katalogizovať a zachovať kultúrne a prírodné miesta mimoriadneho významu ako spoločné dedičstvo ľudstva. Tento program bol založený na základe Dohody o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva prijatej na konferencii UNESCO v roku 1972 v Paríži.

20.03.2024 | 14:15

Jedna z prvých slovenských lokalít UNESCO

V roku vzniku Slovenskej republiky (1993) boli do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO zaradené 3 naše lokality. Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia, ďalej Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia a tiež rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec.

A práve o Vlkolínci budeme teraz hovoriť. Ak ste túto podhorskú osadu, ktorá je miestnou časťou Ružomberka, ešte nenavštívili, pokúsime sa vás na jej návštevu „nalákať“. A ak ste už niekedy vo Vlkolínci boli, možno sa dozviete niečo nové.

Vo Vlkolínci nájdete až pozoruhodne zachované typické zrubové objekty charakteristického stredoeurópskeho typu. Budete si tak môcť detailne pozrieť, ako vyzerali predchodcovia moderných drevodomov. V rámci stredoeurópskeho územia nemá Vlkolínec z hľadiska rovnorodosti porovnateľný súbor domov.

 

Príďte sa pozrieť, ako sa na našom území žilo v minulosti

Ako tieto zrubové domčeky vyzerajú? Postavené sú klasickým liptovským štýlom z otesaných kmeňov ihličnatých stromov ukladaných na kamennú podmurovku. Aj strechy sú pokryté dreveným šindľom, keďže v minulosti išlo o najdostupnejší materiál.

Typické je rozdelenie týchto domčekov na tri miestnosti. Vstupný pitvor slúžil ako kuchyňa, ďalšou miestnosťou bola komora na odkladanie jedla a rôznorodého náradia a do tretice nájdete vo vnútri obytnú izbu, ktorú slúžila na všetky činnosti od spánku po detské hry. Samozrejme aj detské hračky vyzerali v tej dobe inak ako v súčasnosti. Ale čo vám budeme hovoriť, najlepšie je prísť si pozrieť Vlkolínec na vlastné oči a preniesť sa tak aspoň na chvíľu do časov minulých.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: t_o_m_o / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod