Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -4°C

Šport

Najlepším juniorom Žiliny je cyklista Martin Svrček: V našej akadémii máme najlepšie podmienky na Slovensku

V minulom roku sa stal celkovým víťazom seriálu Slovenského pohára na ceste a majstrom Slovenska v cestných pretekoch. Za hranicami Slovenska skončil na 3. mieste na medzinárodných etapových Pretekoch mieru kadetov v Jevíčku, kde zvíťazil v dvoch etapách a bol držiteľom zeleného dresu. Najväčším úspechom však bol zisk bronzovej medaily v cestných pretekoch na európskom olympijskom festivale mládeže v Baku. Kategóriu mládežníkov ovládol cyklista Martin Svrček (17) z CyS – Akadémie Petra Sagana.

02.07.2020 | 15:45

PETER SAGAN? SILNÁ ZNAČKA

Pre usmievavého mladíka z dediny Nesluša pri Kysuckom Novom Meste bolo víťazstvo v ankete mierne prekvapujúce. „Vážim si toto ocenenie, som fakt spokojný a pri pozvaní na tento galavečer som si hovoril, že skončím asi na takom treťom mieste. Akonáhle vyhlásili druhé miesto a ja som stále sedel, tak som už vedel, čo sa bude diať. Boli to pekné pocity,“ zhodnotil pre náš týždenník a ihneď vedel, čo mu vynieslo pomyselné zlato spomedzi žilinských mládežníkov. „Jednoznačne bronz v Baku, lebo to boli nesmierne ťažké preteky. Obrovské teploty a brutálne fúkalo, bol to masaker pre všetkých jazdcov a nakoniec sa mi podarilo skončiť na treťom mieste. Tento úspech si najviac vážim za minulý rok.“ Kľúčom k úspechu je podľa Svrčeka ideálne zazémie v Akadémii Petra Sagana. „Dostávame všetko, čo potrebujeme. Podľa mňa máme vytvorené najlepšie podmienky na Slovensku, som šťastný, že som členom takéhoto výborného klubu. Máme vybudovanú silnú značku, lebo nesieme meno Petra Sagana a sponzori sa k nám hrnú. Máme bicykle, s ktorými jazdí aj nemecká Bora a je to super. Možno potrebujeme ísť v tréningu troška viac s dobou, sme akoby stále stará škola. Bolo by dobré trénovať podľa tepov a používať všetky novodobé vychytávky, no uvidíme.“


 

LEPŠIE AKO OSEM HODÍN V KANCELÁRII

Zaujímalo nás či talentovaný mladík očakáva gratuláciu aj od svojho najväčšieho šéfa Petra Sagana, ktorého mena nosí žilinská akadémia. „Zas o tom pochybujem, lebo toto je nič oproti tomu, čo on dokázal a dokázal. Párkrát som sa s ním v Žiline stretol, vždy ma povzbudí a je pre mňa veľkou motiváciou.“ Pre svojich spolujazdcov má Svrček menšie prekvapenie. „Určite ich pozvem na jedno pivo, no ja sa snažím mojich kolegov odmeniť po každých úspešných pretekoch, v ktorých mi pomohli. Cyklistika je o dobrom tíme a ja mám okolo seba dobrých spolujazdcov.“ Študent športového gymnázia vraj stíha úplne pohode štúdium s tvrdými tréningami. „Máme tréningy pred školou i po škole a dá sa to zvládnuť. Cez karanténu som veľa trénoval s Jurajom Saganom, Richardom Comom a Marekom Gajdlom. Rád by som sa v živote živil cyklistikou, lebo radšej toto ako sedieť napríklad osem hodín v kancelárii. Ja si nedávam veľké športové ciele, rád by som bol členom nejakého profi tímu. Zatiaľ mi ide všetko, ešte sa nešpecializujem a celkom mi ide všetko, len ešte by som potreboval byť lepší v špurtoch.“ Svrčeka čaká do konca aktuálnej sezóny niekoľko svetových pohárov, majstrovstvá Európy i sveta. Tiež český a slovenský pohár, to by malo byť všetko. A to všetko s podporou rodiny, ktorá v hojnom počte prišla do žilinského divadla podporiť svojho chlapca. „Rodina mi je veľkou oporou, ďakujem im za všetko, čo pre mňa robia,“ krásne zakončil mladík svoje rozprávanie.  

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: autor, Olympic.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod