Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Z regiónu

Námestie vo Varíne ožilo jarmočnou atmosférou

Na návrat tradičného Ondrejského jarmoku po dlhšej odmlke sa Varínčania tešili. Hoci mu počasie neprialo, bolo pod mrakom a mrholilo, na nálade a predvianočnej atmosfére mu to neubralo.

02.12.2022 | 11:28

Námestie sv. Floriána sa v sobotu začalo zapĺňať už od skorých ranných hodín a tí, čo začali stánky rozkladať okolo siedmej, boli považovaní za oneskorencov. Keďže v priľahlých uličkách nebol problém s parkovaním, okrem naozaj hojného počtu stánkarov mali kde zaparkovať aj návštevníci tradičného predvianočného podujatia. Obchodného ducha nezapreli ani žiaci Základnej školy Varín. „Spolu s kolegyňou na 2. stupni Evou Cagaňovou sme so žiakmi vyrábali rôzne veci od svietnikov, cez adventné vence, vianočné ikebany so sviečkami, ozdoby na stromček, šperky, plietli sme košíky, piekli koláče. Deti sú nesmierne šikovné,“ povedala učiteľka Ľubica Komperdová. Nezapreli ani obchodného ducha. Hlasno zvolávali potenciálnych zákazníkov k svojmu stánku, vedeli pekne tovar ponúkať a keď bolo treba, dohodnúť sa aj na zľavách. Ako sa na ozajstných jarmočníkov patrí. Najviac išli na odbyt svietniky, lampičky, magnetky či ozdoby na stromček. Čo nepredajú na jarmoku predajú v škole alebo si krásnymi výrobkami vyzdobia priestory školy. Zuzana Bodzanová z Mojša si na jarmoku otvorila stánok s prírodnými dekoráciami. Prvýkrát jej pri predaji asistoval aj čerstvo ostužkovaný syn Milan.


 

„S výrobou takýchto dekorácií som začala asi pred rokom, keď som si chcela vyrobiť niečo jemné, nič plastové a krikľavé. Potom dostali niečo blízki a začali sa hlásiť ďalší záujemcovia. Každý výrobok je originál v prírodných alebo pastelových farbách z prírodných materiálov alebo stabilizovaných rastlín. Nedokázala by som ponúknuť niečo, s čím nie som sama spokojná. Ak na otázku, či by som si dekoráciu chcela nechať, odpoviem áno, tak je to v poriadku  a môže ísť k zákazníkovi,“ hovorí Zuzana.

Autorka: Iveta Frolková

 

Foto: Autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod