Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 17°C

Šport

Napriek prehre žilinskí diváci futbalistkám tlieskali

Štadión pod Dubňom zažil premiérový zápas ženskej futbalovej reprezentácie. Zverenkyne Zsolta Pakuszu v ňom nastúpili v rámci kvalifikácie o postup na MS 2015 proti úradujúcim majsterkám Európy, družstvu Nemecka.

25.11.2013 | 15:23

Slovensko - Nemecko 0:6 (0:1). Góly: 8., 83. Kessler, 57., 65. Mittagová, 84. Poppová, 87. Maroszanová. ŽK: 82. Fischerová - 36. Laudehrová . Pred 1128 divákmi rozhodovali rozhodkyne Martinez Martinez, Parda Rodriguez, Puente Pino zo Španielska.

SLOVENSKO: Korenčiová - Vrabcová (62. Hmírová), Haršányová, Mravíková, Fischerová - Ondrušová, Biróová - Fecková, Klechová, Šušková (59. Zdechovanová) - Bartovičová .

NEMECKO: Schultová - Maierová, Bartusiaková (C), Krahnová, Schmidtová - Kesslerová, Leupolzová (54. Poppová) - Laudehrová (54. Bajramajová), Maroszanová, Mittagová - Šašičová (74. Däbritzová).
 

Favorizované hráčky Nemecka mali od úvodu zápasu značnú prevahu a zatlačili naše na vlastnú polovicu. Naše futbalistky sa snažili využiť každú príležitosť na protiútok, ale tie zlyhávali na dobrej obrane Nemecka. Úvodný gól padol už v 8. minúte, keď sa po štandardke z ľavej strany hlavičkou k vzdialenejšej žrdi presadila Kesslerová. Aj ďalej mali Nemky prevahu, ale naše úspešne odolávali. V 25. minúte zahriala divákov robinzonáda brankárky Korenčiovej, ktorá strelu z diaľky vytlačila efektne nad brvno. O chvíľu Mravíková na hranici dovolenej hry zachraňovala za pomoci pohotového vybehnutia Korenčiovej. Tak sa skončil polčas a vyzeralo to celkom dobre. Po prestávke sa hralo s rovnakým scenárom a v 57. minúte Nemky zvýšili gólom Mittagovovej na rozdiel dvoch gólov. Rovnaká hráčka bola aj na konci gólovej akcie o osem minút neskôr. Nemky zakombinovali v strede poľa a stredopoliarka švédskeho Malmö poľahky obstrelila bezmocnú Korenčiovú a bolo už 0:3. Objektívne publikum zatlieskalo v 76. akcii Schmidtovej. Po jej prieniku, opäť z krídelného priestoru, sa pokúsila zakončiť akciu pätičkou Maroszanová, brankárka Korenčiová jej úmysel odhadla a naše obrankyne si poradili aj s následným nebezpečným rohovým kopom. Osem minút pred záverečným hvizdom sa druhým gólom v stretnutí presadila po štandardke Kesslerová a o minútu neskôr, opäť hlavou, strelila Poppová piaty gól v našej sieti - 0:5. Skóre zápasu na konečných 0:6 uzavrela štyri minúty pred koncom Dzsenifer Maroszanová.

Proti mimoriadne kvalitnému súperovi si naše dievčatá napriek sympatickému výkonu nedokázali vypracovať gólové šance a v priebehu zápasu ani raz neohrozili brankárku Schultovú. Družstvo Nemecka si pripísalo piatu výhru bez inkasovaného gólu v rade a víťazstvom 6:0 potvrdilo pozíciu neohrozeného favorita 1. kvalifikačnej skupiny o postup na MS 2015 v Kanade. Diváci mali možnosť vidieť v základnej zostave Slovenska aj kapitánku Žiliny Andreu Vrabcovú, neskôr nastúpila aj Petra Zdechovanová, kým Ivana Palenčíková zostala na lavičke. V zostave ďalej nastúpili ex Žilinčanky Patrícia Fischerová, Patrícia Hmírová hrajúce v Katowiciach a Lucia Šušková, ktorá pôsobí vo švajčiarskom Neunkirchu. 
 

Tabuľka 1. kvalifikačnej skupiny

1. Nemecko 4 4 0 0 32:0 12
2. Írsko 3 2 1 0 6:1 7
3. Rusko 2 1 0 1 3:9 3
4. Slovensko 5 1 0 4 2:13 3
5. Slovinsko 3 1 0 2 3:17 3
6. Chorvátsko 3 0 1 2 1:6 1


 

Ako videli zápas dve Žilinčanky, ktoré na zápas nastúpili:

Andrea Vrabcová: „Pre mňa to bola nesmierna česť, že som mohla nastúpiť v tomto zápase. Bol to veľmi ťažký zápas, keďže Nemky sú favoritky celého sveta, nielen európskeho rebríčka. V kuse sme museli brániť a v kuse sme boli pod tlakom. Chceli sme udržať loptu, ale bolo to veľmi ťažké. Verím, že sa budeme v tomto zlepšovať a nabudúce nám to vyjde.“

Petra Zdechovanová: „Myslím si, že sa v tomto zápase ukázala rozdielna kvalita mužstiev, keďže Nemky patria medzi najlepšie tímy Európy, ale aj sveta. Naša hra bola o poznanie pomalšia ako tá ich, nenechávali nám ani trocha voľného priestoru, hneď nás napádali, bolo veľmi ťažké presadiť sa, keďže boli fyzicky zdatnejšie. Napriek tomu sme ich v prvom polčase nepúšťali do výraznejších šancí a dokázali sme vyrážať do rýchlych protiútokov.“
 

Ladislav Németh
Snímky Ľudovít Košálko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod