Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 1°C

Spravodajstvo

Náročná záchrana barokovej kaplnky v Žiline: Vzácna stavba mení svoju podobu

Rekonštrukcia sa začína po vyše troch rokoch, odkedy na objekt upozornila obyvateľka Žiliny. Ak by sa tak nestalo, čoskoro by z Kaplnky svätej Magdalény zrejme nezostalo nič.

07.12.2021 | 09:48

ŽILINA. Barokovú kaplnku na Starom cintoríne v Žiline postavili pred približne tristo rokmi s vďačnosti po skončení morovej epidémie.

Píše sa rok 2017 a zanedbaný objekt slúži azda už iba ako útočisko pre bezdomovcov či ako skládka odpadu. „Podnet na záchranu kaplnky som dostala v júli 2017 od obyvateľky Vlčincov – pani Terezy Hronskej. Podnikla som obhliadku a jej zúbožený stav som medializovala ako etický aj estetický prehrešok spoločnosti, ktorý treba nutne napraviť,“ vracia sa do minulosti žilinská poslankyňa Iveta Martinková.

Pátranie po tom, komu vlastne kaplnka patrí, nebolo jednoduché. Ukázalo sa, že pozemok je vo vlastníctve mesta a objekt by mal patriť cirkvi. „Na žilinskej diecéze som sa dozvedela, že kaplnka im nepatrí, no určitý zámer by s ňou v budúcnosti mali. Na stránke katastrálneho úradu som zistila, že na danej parcele č. 1091 nie je evidovaná žiadna budova. Neskôr som navštívila aj Štátny archív v Žiline, kde sme o histórii kaplnky zhromaždili informácie z viacerých zdrojov,“ pokračuje Iveta Martinková. Ďalšie kroky smerovali na žilinský pamiatkový úrad, ktorý požiadala o obhliadku kaplnky.

 

PRVÁ BAROKOVÁ STAVBA V MESTE

„2. novembra 2017 ma oslovil historik, kampanológ Daniel  Husárik. Kaplnka by podľa neho s veľkou pravdepodobnosťou mala byť  majetkom rímsko-katolíckej cirkvi, resp. v minulosti bola majetkom Nitrianskej diecézy, konkrétne farnosti Žilina. Vynárali  sa teda neustále dve možnosti vlastníctva kaplnky v minulosti - vlastníctvo cirkvou aj vlastníctvo mestom.“

 

Výskum, ktorý v tom čase urobili, priniesol zaujímavé objavy. Vo vežičke kaplnky sú dva zvony. Zavesené sú v dvoch samostatných poliach jednej drevenej zvonovej stolice. V kaplnke urobili viaceré výskumy – historický, reštaurátorský či archeologický. Na stenách pri nich objavili napríklad i vzácne staré maľby. Obhliadku omietok kaplnky urobil akademický maliar, znalec historických omietok Jozef Dorica.

Ďalšie skúmanie naznačovalo i to, že by pod ňou mohla byť hrobka. Archeologický výskum to ale napokon nepotvrdil. „Žiadosť o zaradenie kaplnky do Registra národných kultúrnych pamiatok som podala dvakrát. Prvý raz sa to nepodarilo s odôvodnením, že nevykazuje pamiatkové hodnoty, ktoré by boli dôvodom na  takýto zápis.  Medzitým ale boli v kaplnke objavené vzácne zvony s veľkou historickou a informačnou hodnotou. V septembri 2018 ju napokon do registra zapísali a baroková kaplnka získala štatút národnej kultúrnej pamiatky,“ pokračuje poslankyňa.

Po necelých štyroch rokoch sa podarilo začať kaplnku rekonštruovať – začína sa so strechou. „Stále nie sme na konci. Aktuálne sa robí prvá etapa. Ak operatívne uchopíme možnosť požiadať fond Obnov si svoj dom, ktorý bol nedávno vyhlásený, máme šancu dostať aj podporu od ministerstva kultúry. Celú záležitosť komunikujem s mestom a prosím o urobenie všetkých potrebných administratívnych krokov, aby sme sa posunuli do druhej etapy. Dobrou správou je, že projekt máme.“

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod