Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Spravodajstvo

Národná ulica je dokončená! Podľa mesta v európskych parametroch

Po takmer šiestich mesiacoch sa Žilinčania dočkali dokončenia obnovy najfrekventovanejšej mestskej pešej zóny. Včera Národnú ulicu slávnostne odovzdali do užívania. Stihli ju ale dokončiť v termíne?

23.09.2013 | 13:48

ŽILINA. Národná ulica žila stavebným ruchom od tohtoročnej jari. Rekonštrukcia mala byť ukončená v lete, nakoniec pre disproporcie v projektovej dokumentácii a dlhšiu dodávku žulovej dlažby oznámil primátor mesta Igor Choma, že termín dokončenia sa presúva na 15. september. Aj po tomto dni však bolo možné vidieť na „Masaryčke“ pracujúcich robotníkov. Zdalo by sa, že termín zhotoviteľ prešvihol, mesto ale tvrdí, že rekonštrukcia bola ukončená včas. Nebudú požadovať teda ani sankcie, ktorými sa mesto naposledy oháňalo.

 



„Dňa 16. septembra bolo realizované odovzdanie stavby bez účasti médií. Rekonštrukcia je dokončená. Bolo potrebné dorobiť len drobné úpravy týkajúce sa napríklad vyrovnania dlažby v niektorých úsekoch a doplniť objektmi mobiliáru,“ informuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba a zároveň vysvetľuje: „Pre mesto bolo prvoradé, aby bola rekonštrukcia vykonaná v požadovanej kvalite a cene a toto bolo splnené. K otázke sankcií sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať.“
Preberacie konanie sa uskutočnilo aj podľa zhotoviteľa stavby, ktorým je spoločnosť Cesty Nitra. „Výsledkom je záznam o prebratí stavby so zoznamom vád a nedorobkov, ktoré sme v minulom týždni odstraňovali. Ide hlavne o dorezanie dlažieb v miestach styku s fasádami budov a dopieskovanie dlažby. Práce boli definitívne ukončené v piatok,“ informoval Žilinský večerník výkonný riaditeľ spoločnosti Juraj Serva.

S prácou zhotoviteľa je vedenie mesta spokojné. Žilina sa tak konečne zbavila jazvy na svojej tvári, ktorou bola „rozbitá“ Národná ulica. „Žilinčania sa tak po dlhých rokoch opäť dočkali reprezentatívnej „brány“ do historického centra mesta, za ktorú by sa nemuselo hanbiť žiadne európske mesto podobnej veľkosti,“ povedal hovorca mesta Pavol Čorba.

Vynovená Národná ulica sa páči aj samotným Žilinčanom. „Tá predchádzajúca rozbitá dlažba bola katastrofa. Človek len čakal, kedy si na nej vyvrtne nohu. Teraz je už „Masaryčka“ konečne rovná, dá sa po nej normálne chodiť. Vyzerá to tu dobre,“ skonštatovala 43-ročná Miroslava.

Celkové náklady na rekonštrukciu najfrekventovanejšej pešej zóny sa vyšplhali na sumu 632 500 eur bez DPH. Do obnovy sa zapojili aj obyvatelia mesta a iní lokálpatrioti, ktorí prispeli sumou cca 25–tisíc eur. Včera, v pondelok 23. septembra, Národnú ulicu v dopoludňajších hodinách slávnostne uviedli do užívania.

-ms-
Snímka autoka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod