Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| -3°C

Spravodajstvo

NAŠE ZDRAVIE - Dá sa vyhnúť tomu, aby som sa v lete toľko nepotil?

Letné obdobie to nie je len zobrať si uterák a skočiť si do prvého jazera. Istý typ ľudí má veľké šťastie, že sa opáli pekne do hneda. Ale čo ostatní? Čo okrem spálenia spôsobí dlhší pobyt na slnku? A je vôbec ešte pravda, že mi hrozí pleseň alebo zápal na plavárni? Na otázky zamerané na letné obdobie a s ním spojené opaľovanie, kúpanie a celková starostlivosť o pokožku odpovedá Milada Kullová, vedúca lekárka Ambulantného centra dermatovenerológie FNsP Žilina.

16.06.2021 | 16:34

Aké nástrahy číhajú na pokožku v lete?

Môžeme hovoriť o solárnej dermatitíde - zápale kože po pôsobení slnečného žiarenia. Mierny stupeň sa prejaví začervenaním a olupovaním. Ťažký stupeň sa manifestuje už ako začervenanie, opuch, s tvorbou pľuzgierikov, chrást, s olupovaním, následne so sfarbením kože do hneda. Spôsobuje ju ultrafialové žiarenie. Môže postihnúť takmer každého v závislosti od intenzity slnečného žiarenia, dĺžky pobytu na slnku a od stupňa pigmentácie pokožky.

Ako sa správne opaľovať?

Počas slnečných letných dní je vhodné sa vyhýbať sa dlhšiemu pobytu na priamom slnku a to najmä v čase od 11,00 – 15,00 hod. Vtedy je najlepšie zdržiavať sa v tieni. Ale aj počas doobedia a v poobedných hodinách sa treba chrániť pred slnkom správne zvoleným oblečením a ochrannými prostriedkami, ako sú tričko s dlhým rukávom, klobúk, šiltovka, okuliare, ochranné krémy s UV filtrom. Nezanedbať pitný režim.

Prečo mi slnko spôsobuje popáleniny? Prečo sú postihnuté miesta na dotyk horúce?

UV žiarenie navodí v mieste pôsobenia zápal. Dochádza k poškodeniu buniek epidermy, uvoľňujú sa mediátory zápalu, vzniká ohraničená toxická kontaktná dermatitída s vyššie spomínanými prejavmi. Zvýšená teplota postihnutého miesta je spôsobená zvýšeným prietokom krvi v ložisku.

Čo je SPF faktor a ako súvisí s letným počasím?

SPF - ochranný slnečný faktor, je hodnota uvádzaná na opaľovacích krémoch. Vyjadruje kapacitu ochranného krému blokovať UVB žiarenie. Výška SPF vyjadruje čas, ako dlho dokáže opaľovací krém chrániť pokožku pred začervenaním po UVB ožiarení v porovnaní s tým, za ako dlho by sa tento erytém – začervenanie vytvoril v mieste ožiarenia bez ochranného krému. Ak napríklad istému typu pleti trvá 20 minút, kým dôjde k postihnutiu pokožky po slnečnom ožiarení, pri použití ochranného krému so SPF 15 môže byť solárna expozícia predlžená 15-krát – t. j. na 300 minút, čo je 5 hodín. Na ochranných krémoch si treba všímať, či poskytujú ochranu aj pred UVA žiarením.

V lete je dôležitý pitný režim. Mám hydratovať aj pokožku? Ako?

V letných, slnečných dňoch je naozaj dôležitý pitný režim. Príjem dostatočného objemu tekutín je dôležitý aj pre hydratáciu pokožky. Po slnení býva pokožka suchá, s drobnými šupinkami. Treba ju premastiť krémom, pleťovým mliekom, najlepšie po osprchovaní, eventuálne po kúpeli.

Súvisí aspoň čiastočne s pokožkou, že v lete sa má nosiť prikrývka hlavy, inak hrozí úpal?

Úpal je stav, ktorý vzniká pri prehriatí organizmu. Najčastejšie ho spôsobí dlhodobý pobyt vonku pri vysokých teplotách, dehydratácia, namáhavá fyzická aktivita v horúcich letných dňoch. Úpal sa môže prejavovať vysokou telesnou teplotou, zimnicou, triaškou, nevoľnosťou až vracaním, bolesťami hlavy, pokožka býva suchá, horúca, začervenaná. Správanie môže byť zmätené. Srdcová činnosť, dýchanie je zrýchlené. Vo vážnych prípadoch sa môže vyskytnúť tiež porucha vedomia. Dôležité je takýmto stavom predchádzať rozumným správaním sa v letných dňoch. Najteplejšiu časť dňa je vhodné stráviť v tieni alebo v interiéri, dodržiavať pitný režim, nasadiť si prikrývku hlavy ako ochranu pred priamym slnkom, nosiť ľahký, vzdušný odev, vyhýbať sa alkoholu a namáhavejšiu fyzickú aktivitu si naplánovať na chladnejšie časti dňa – ráno alebo večer.

Platí ešte to, že sa mám obávať toho, že dostanem niečo na plavárni? 

Na plavárňach a verejných kúpaliskách treba dodržiavať pokyny prevádzkovateľa. Do bazénu by mal vstupovať človek až po sprche. Po opustení bazénu by sa mal opätovne osprchovať , dôkladne vysušiť najmä nohy, medziprstia nôh, ktoré sú najčastejšie ohrozené mykotickou infekciou. Tieto miesta možno ošetriť dezinfekčným roztokom.

Ohrozuje pokožku chlórová voda?

Chlór a jeho zlúčeniny sa používajú na dezinfekciu, ničia vo vode prítomné mikroorganizmy, medzi ktorými sú potenciálne choroboplodné zárodky. Pre kryté bazény aj pre bazény vo voľnej prírode platia hygienické normy, ktoré monitoruje hygienická služba. Vystavenie pokožky chlórovanej  vode na kúpaliskách môže viesť k odmasteniu a k jej  podráždeniu. Pred a po pobyte v bazéne sa preto treba dôkladne osprchovať, vysušiť, vhodné je vymeniť si plavky za suché a natrieť pokožku krémom alebo telovým mliekom.

Štípance od komára veľmi svrbia. Vadí, ak si ich škriabem? Môžem si privodiť nejakú infekciu?

Škrabaniu sa treba vyvarovať, môžeme si ním porušiť kožný povrch a následnej môže dôjsť ku kožnej infekcii. Kožné zmeny po vpichu komára je dobré ošetriť protizápalovými a protisvrbivými krémami.

Ako účinne bojovať s potením?

Problém potenia sa v letných mesiacoch týka takmer každého. Potenie slúži predovšetkým na termoreguláciu organizmu. Rozoznávame dva typy potných žliaz: ekrinné a apokrinné. Ekrinné potné žľazy sa nachádzajú na celom povrchu tela. Aromatické apokrinné potné žľazy sa nachádzajú zase v pazuchách, v anogenitálnej oblasti, na prsných dvorcoch. Ich sékret primárne nezapácha, typický zápach získava až bakteriálnym rozkladom. Môžeme mu čeliť pravidelnou hygienou, výmenou bielizne, oblečenia. Hyperhidróza – nadmerné potenie môže však byť  spôsobené aj chorobami, napr. tuberkulóza, zvýšená funkcia štítnej žľazy, cukrovka a iné. Z kozmetického hľadiska sa často používajú dezodoranty a antiperspiranty. Dezodoranty obsahujú vonné látky alebo aj antibakteriálne prísady, tvorbu potu neredukujú. Antiperspiranty obsahujú hliníkové soli, ktoré pôsobia na keratín vo vývodoch potných žliaz a vytvárajú takpovediac zátku. Účinok pretrváva približne 48 hodín. Aplikáciou botulotoxínu sa môže prechodne odstrániť hyperhidróza v pazuchách, na dlaniach, stupajách na niekoľko mesiacov. K chirurgickým invazívnym zákrokom patria endoskopická transtorakálna sympatektómia – prerušenie nervov zodpovedných za nadmerné potenie,  excízia, ev. laserová deštrukcia potných žliaz v pazuchách.

 

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod