Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Zaujalo nás

Návrhy na zveľadenie Frambora vypracujú študenti architektúry

Na perspektívu územia pod žilinskou estakádou sa v nasledujúcom období pozrú odborným okom študenti architektúry STU v Bratislave. Pod vedením architekta a Žilinčana Dušana Mellnera urobili na niekdajšej pýche mesta podrobnú obhliadku.

17.10.2019 | 09:50

Spracovanie využitia územia pod frekventovanou cestou je podľa Dušana Mellnera aktuálnou témou nielen v Žiline. S podobnou otázkou, ako sa postarať o zabudnuté lokality pod vyťaženými križovatkami, ktoré sú zaťažené dopravou, sa dnes podľa neho musia vysporiadavať aj mestá v iných častiach sveta.

„Frambor je dobrý príklad toho, ako to vyzerá, keď sa podobné územie zanedbá. Tento problém je potrebné riešiť preto, aby tu nezostala „čierna diera,“ vysvetľuje architekt a rodák zo Žiliny Dušan Mellner.

AKO PREBUDIŤ STRATENÉ ÚZEMIE
Študenti dostali zadanie, v rámci ktorého budú pre Frambor hľadať rôzne funkcie využitia, teda to, čo by tu bolo reálne umiestniť.


„Ide o historicky významnú lokalitu a keďže je v meste deficit zelených plôch, natíska sa tu napríklad funkcia parku s ďalšími rekreačnými funkciami,“ konštatuje architekt.

Ako ďalej pokračuje, perspektíva takéhoto zámeru podľa neho je, no realizácia nie je najmä z hľadiska financií jednoduchá. „S ohľadom na bezpečnosť chodcov by bolo potrebné zrealizovať tu aj niektoré bezpečnostné prvky.“

Jednotlivé koncepty, ktoré budú študenti v závere obhajovať, plánujú komunikovať s rôznymi subjektmi, ktorých názory zapracujú aj do návrhov. „Chceme ukázať, akým spôsobom môže toto stratené územie dostať druhý život.“

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod