Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Navždy nás opustil Ján Zelník, významný žilinský pediater

K pediatrii ho priviedla náhoda, vďaka ktorej sa stal jedným z najuznávanejších detských lekárov na Slovensku. Žilinčan Ján Zelník, ktorý v roku 2010 získal Zlatú plaketu spolku lekárov za rozvoj detského lekárstva, zomrel v nedeľu 29. septembra vo veku 93 rokov.

07.10.2013 | 12:19

ŽILINA. Ján Zelník sa narodil v roku 1920 v Žiline. Pre medicínu sa rozhodol na základe svojho vzťahu k ľuďom a zvieratám. Už tak náročné štúdium mal sťažené o ťažké obdobie, akým bola druhá svetová vojna. Študoval v Bratislave, vo Viedni aj v Prahe. Promoval v roku 1947. Po skončení školy nastúpil do žilinskej nemocnice, kde ho aj vďaka náhode pridelili práve na detské oddelenie. Tu spôsobil doslova revolúciu.

Keď nastúpil, dojčenská úmrtnosť sa šplhala na číslo tisícdvesto detí ročne. Po jeho odchode klesla na 10 až dvanásť novorodencov za rok. Ako sa vyjadril, mohla za to obetavosť jeho kolegov, s ktorými zaviedol poradne na dedinách, kde sa snažili pozdvihnúť zdravie a osobnú hygienu miestnych ľudí. O veľký pokrok sa podľa neho zaslúžili aj sestričky, ktoré prichádzali do domácností a pomáhali matkám s novorodeniatkami.

Ján Zelník pôsobil ako okresný lekár do svojej sedemdesiatky. Penziu prežil vo svojom útulnom domčeku v Žiline, v kruhu svojich najbližších. Za jeho dlhoročnú obetavú prácu sa mu dostalo uznania. V roku 2010 získal najvyššie slovenské vyznamenanie – Zlatú plaketu spolku lekárov za rozvoj detského lekárstva. V roku 2011 mu bola udelená Cena primátora mesta za celoživotnú prácu a významný prínos v oblasti pediatrie v Žiline a na Slovensku.

Srdce mu dotĺklo v nedeľu 29. septembra vo večerných hodinách. „Ján Zelník bol významnou slovenskou osobnosťou, najmä z pohľadu pediatrie. Zavádzal v nej reformné prvky práve v tom čase, keď pôsobil v žilinskej nemocnici. Zo strany mestského úradu chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine a žiaľ nad tým, že sme stratili takúto významnú osobnosť mesta,“ vyjadril sa primátor Žiliny Igor Choma.
Posledná rozlúčka s Jánom Zelníkom sa uskutočnila minulý štvrtok 3. októbra na Starom cintoríne.

-ms-
Snímka archív Žilina - Galerry

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod