Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Nemocnica predražené parkovné pacientovi ZŤP preplatí

Ak ste držiteľom preukazu ZŤP a čaká vás operácia v nemocnici, nechajte auto buď doma, alebo zaparkované pri nemocnici, dokým vás z nej neprepustia. Je možné, že vás to bude stáť menej, ako keby vám auto odviezol po niekoľkých hodinách niekto známy. Takúto situáciu riešili minulý týždeň v žilinskej nemocnici.

28.10.2013 | 14:46

ŽILINA. Do redakcie sa nám ozvala nahnevaná čitateľka ohľadom skúsenosti jej blízkeho človeka, ktorý je držiteľom preukazu ZŤP. Tento jej známy išiel v pondelok 21. októbra do žilinskej nemocnice na vyšetrenie. Zaparkoval v areáli nemocnice. Keď zistil, že ho už domov nepustia, požiadal o pomoc svojho kamaráta, aby mu prišiel odviesť auto, ktoré v nemocnici stálo už 4,5 hodiny.

„Keďže známy je ZŤP, mal by platiť za ten čas necelé euro. Keďže ale autom odchádzal môj priateľ a nie ten pacient, ktorý nemohol, keďže bol na predoperačke, zaplatil za tých vyše 4 hodín deväť eur. Pani pri rampe vôbec nezaujímalo, že je v aute aj preukaz ZŤP. Priateľovi povedala, že musí byť v aute pacient. Vôbec ju nezaujímalo, že je ten človek akurát na operačke. Jednoducho príde mi to ako totálne zdieranie chorých ľudí,“ píše rozhorčená čitateľka.

Podľa hovorkyne Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Márie Koporecovej konala zamestnankyňa nemocnice pri vyberaní parkovného v zmysle nariadenia a platného cenníka. „Ten určuje zľavnené parkovné pre ZŤP (1 hodina = 0,10 €), a to je možné poskytnúť len v prípade osoby, ktorá je držiteľom preukazu ZŤP alebo ZŤP-S a nachádza sa vo vozidle alebo osobe vykonávajúcej jej doprovod, pričom sa musí preukázať preukazom ZŤP–S (S ako sprievodca). Pokiaľ sa nepreukáže daným dokladom a vo vozidle sa osoba ZŤP nenachádza, zamestnankyňa je povinná účtovať parkovné v plnej výške,“ vysvetľuje Mária Koporecová.

Podobné prípady už v nemocnici v minulosti riešili. Preto hovorkyňa nemocnice poškodenému pacientovi odporúča, aby sa obrátil na referát kontroly a sťažností žilinskej nemocnice, predložil svoj preukaz ZŤP, doklad o zaplatení parkovného a rozdiel mu vyplatia.

Pre zaujímavosť, pacienta ZŤP by podľa aktuálneho cenníka vyšlo lacnejšie parkovať v areáli žilinskej nemocnice celý týždeň, napríklad počas zotavovania sa po operácii, ako si nechať auto odviesť šoférovi bez preukazu ZŤP – S, ako sa to stalo v prípade známeho našej čitateľky. Za sedem dní by pri odchode z parkoviska nemocnice zaplatil 8,40 eura.


-ms-
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod