Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Spravodajstvo

Nemocnica znižuje dlh

Žilinská nemocnica od decembra do marca znížila svoje celkové zadlženie o 825-tisíc eur. Z toho 207-tisíc eur predstavuje úspora na odmenách a platoch zamestnancov. Za prvý štvrťrok tak nemocnica znížila svoj dlh v priemere o 269-tisíc eur mesačne. Na konci prvého štvrťroku záväzky nemocnice klesli zo 17 857 000 eur na 17 032 000 eur.

17.06.2013 | 14:34

Žilinská nemocnica od decembra do marca znížila svoje celkové zadlženie o 825-tisíc eur. Z toho 207-tisíc eur predstavuje úspora na odmenách a platoch zamestnancov. Za prvý štvrťrok tak nemocnica znížila svoj dlh v priemere o 269-tisíc eur mesačne. Na konci prvého štvrťroku záväzky nemocnice klesli zo 17 857 000 eur na 17 032 000 eur.

ŽILINA. Dôvodom znižovania záväzkov je podľa riaditeľa reštrukturalizácia finančného hospodárenia nemocnice. „Začali sme napĺňať rozsah limitov od zdravotných poisťovní, ktorý sme v minulosti nedokázali čerpať celý. Išlo o viac ako milión eur, ktoré sme na konci minulého roka nedočerpávali,“ uviedol riaditeľ Štefan Volák.

Nemocnica predovšetkým vyrokovala so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zvýšenie mesačného zmluvného objemu peňazí za ukončenú hospitalizáciu aj špecializovanú ambulantnú starostlivosť.
Pozoruhodné je, že kým štyri ďalšie veľké fakultné nemocnice na Slovensku za prvé štyri mesiace vytvorili v Sociálnej poisťovni dlh takmer 13 miliónov eur a za minulý rok neuhradili dohromady takmer 62 miliónov eur, žilinská fakultná nemocnica má všetky povinnosti vysporiadané. „Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline nemá k dnešnému dňu žiadne záväzky voči Sociálnej poisťovni,“ informovala nás hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Po nástupe Štefana Voláka nastala v nemocnici zmena vo filozofii prístupu k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Za cieľ si dali zvyšovanie jej kvality a rozsahu. „S tým sa samozrejme spája aj zvyšovanie efektivity práce jednotlivých zložiek a rozširovanie ich činností. Primárne sa snažíme, aby to boli zmeny viditeľné očami pacienta,“ povedal Štefan Volák.

Nemocnica disponuje 715 lôžkami. Ich využiteľnosť však stúpla v priemere o 10 %, na niektorých oddeleniach však aj o 30 %. Pri zvýšení počtu výkonov sa nemocnici podarilo znížiť náklady za lieky a zdravotnícky materiál o 4 %. „V nastavenom trende pokračujeme a do konca roka máme ambíciu v tejto oblasti ušetriť až 10 %,“ dodal riaditeľ.

Na pätnástich oddeleniach pôsobí 244 lekárov, 569 sestier a 36 pôrodných asistentiek. Nemocnica vyhlásila konkurz na miesta primárov. „Prirodzene, prichádzame k prehodnoteniu aktuálneho stavu, podnieteniu nových nápadov a ich prezentácii v rámci výberového konania. Pôvodní vedúci pracovníci môžu obhájiť svoje posty, noví zas dostávajú šancu a motiváciu zapojiť sa do riadenia nemocnice,“ prezradil Štefan Volák. Riaditeľovým cieľom je, aby sa nemocnica vrátila k dobrému menu, ktoré v minulosti mala a pre ktoré sa stala koncovou a fakultnou nemocnicou. „Aby spektrum diagnóz, ktoré tu budeme riešiť, bolo čo najširšie, aby ju pacienti vyhľadávali kvôli kvalite práce našich lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Bol by som rád, keby sa táto nemocnica opäť stala tou najvyhľadávanejšou spomedzi ostatných zariadení,“ vysvetlil na záver Štefan Volák. <

Michal Filek

Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod