Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 7°C

Spravodajstvo

Nezrušia školu v Bánovej kvôli pozemkom?

Mesto chce v rámci šetrenia znížiť od septembra počet svojich základných škôl (ZŠ). Tvrdí však, že tá v mestskej časti Bánová to byť nemôže, vzhľadom na nevysporiadané pozemky.

11.02.2013 | 14:28

ŽILINA–BÁNOVÁ. Základná škola Do Stošky skončila v rebríčku hodnotenia spomedzi 18 škôl až na štrnástej priečke. Mesto však v prvej etape rušenia škôl práve o tejto neuvažovalo. Súčasný riaditeľ má informáciu, že o existencii školy by sa malo rozhodovať v II. etape racionalizácie. Tvrdí však, že predložil Odboru školstva mesta Žiliny také opatrenia, po ktorých nebudú mestu na príťaž.

Mesto nemá finančné možnosti
Škola v Bánovej i celý jej areál sú podľa hovorcu mesta Pavla Čorbu na pozemkoch, ktoré nepatria mestu. „Ide o jeden z mnohých pozostatkov z minulosti, keď štát staval na cudzích pozemkoch bez ohľadu na vlastnícke pomery.“ Upresnil, že po obnovení územnej samosprávy mestá a obce tieto problémy prevzali, no bez potrebného finančného zabezpečenia. „Aj v tomto prípade ide preto o problém, ktorý momentálne nie je v možnostiach mesta vyriešiť vzhľadom na nepostačujúce finančné zdroje,“ doplnil.

Musí zostať škola školou?
Mestský poslanec a šéf školskej komisie Peter Fiabáne však nerozumie tomu, ako súvisí rušenie školy s nevysporiadanými pozemkami. „Argumentom by pre mňa bolo jedine to, keby mesto muselo po zrušení školy vlastníkom kompenzovať prenájom,“ uviedol. Na informáciu, že vlastníci pozemkov
nebudú od mesta za pozemky pýtať žiadne poplatky iba vtedy, ak tam bude stále škola, hovorca mesta zareagoval: „O tomto tvrdení nemám vedomosť.“ Riaditeľ ZŠ Ľubomír Krajčí však pripustil, že by to tak mohlo byť. „Ak škola prestane byť školou, dôjde k tomu,“ povedal.

Chcú prežiť, rodičia sú odhodlaní školu podržať
Ľubomír Krajčí je v ZŠ Do Stošky so 123 žiakmi riaditeľom od septembra. Hovorí, že uskutočnil tvrdé personálne zmeny, aj značné zmeny vo výučbe, s cieľom vybrať kvalitných a dôsledných pedagógov. Počas školského roka k nim prestúpilo 5 žiakov a do prvého ročníka zapísali 22 detí, čo je podľa neho oproti minulosti veľký nárast. „Dokazuje to, že rodičia novému vedeniu dôverujú,“ konštatuje.

S vyrovnaným rozpočtom
Okrem toho v celoslovenskom vedomostnom testovaní žiakov zo slovenského jazyka a matematiky KOMPARO sa škola umiestnila medzi 25% najúspešnejších škôl na Slovensku. Riaditeľ však mestu najmä predložil návrhy, ako ušetria. „Som presvedčený, že vyjdeme s vyrovnaným rozpočtom. A ak náhodou nie, rodičia sú odhodlaní školu finančne podržať tak, aby nebola mestu na príťaž,“ doplnil.

Dana Mlejneková
Snímka Ľubo Bechný

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod