Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Automoto

NISSAN QASHQAI +2 – všestranný univerzál orientovaný na rodinu

V aktuálnom vydaní rubriky Automoto skúšame model QASHQAI +2 od japonského NISSANU. Prívlastok +2 v názve, ako isto tušíte, značí predĺženú verziu odvodenú od základného modelu a hlavne 2 sedadlá naviac, ktoré sú ukryté v batožinovom priestore. Aj keď QASHQAI +2 nie je horúcou novinkou, NISSAN si preň pre modelový rok 2013 pripravil zvýhodnenie v podobe úplne novej a bohatej výbavy s označením 360, ktorú testujeme. Nový NISSAN QASHQAI +2 s vynikajúcim dieselovým motorom 1,6 dCi pod kapotou, sofistikovaným pohonom ALL-MODE 4x4 a v spomenutej novej výbave 360 nám na test zapožičala spoločnosť POINT, a. s., Žilina, autorizovaný predajca vozidiel NISSAN v našom regióne.

09.04.2013 | 10:25

V aktuálnom vydaní rubriky Automoto skúšame model QASHQAI +2 od japonského NISSANU. Prívlastok +2 v názve, ako isto tušíte, značí predĺženú verziu odvodenú od základného modelu a hlavne 2 sedadlá naviac, ktoré sú ukryté v batožinovom priestore. Aj keď QASHQAI +2 nie je horúcou novinkou, NISSAN si preň pre modelový rok 2013 pripravil zvýhodnenie v podobe úplne novej a bohatej výbavy s označením 360, ktorú testujeme. Nový NISSAN QASHQAI +2 s vynikajúcim dieselovým motorom 1,6 dCi pod kapotou, sofistikovaným pohonom ALL-MODE 4x4 a v spomenutej novej výbave 360 nám na test zapožičala spoločnosť POINT, a. s., Žilina, autorizovaný predajca vozidiel NISSAN v našom regióne.

 

Automobilka NISSAN začala s predajom modelu QASHQAI už v roku 2007. Pri jeho príchode veľmi zaujalo i jeho krkolomné označenie QASHQAI, vychádzajúce z perzštiny, ktoré môžeme voľne preložiť ako lietajúci koberec. Zaujímavosťou pritom tiež je, že išlo o model kompletne vyvinutý v európskom dizajnovom centre značky NISSAN v Londýne, čím sa mal crossover QASHQAI presne trafiť do vkusu európskych zákazníkov. Predpoklady sa naplnili a QASHQAI dlhodobo patrí k ťažiskovým a najpredávanejším modelom značky NISSAN, a to nielen na našom trhu. Úplne logickým vyústením preto bol aj vznik predĺženej verzie QASHQAI +2, ktorú dnes testujeme a ktorá dokáže uspokojiť aj klientelu, pre ktorú je základný QASHQAI malý.

Naša otázka teda znie jasne: Ako nový QASHQAI +2 funguje v praxi a čo nové pre rok 2013 prináša výbava 360?

Dizajn  a vzhľad:

Z hľadiska dizajnu či vzhľadu je silnou stránkou modelu QASHQAI +2 určite i absencia rôznych dizajnových výstrelkov či úletov. Vozidlo    podstúpilo výraznú úpravu, resp. facelift koncom roku 2010, kde
boli kompletne modifikované hlavne predné partie vozidla. NISSAN QASHQAI +2 ako celok pôsobí veľmi vyvážene a štýlovo. Pri pohľade   spredu nám padla do oka najmä predná maska so  zaujímavým a netradičným mriežkovaním a zaujímavo je tvarovaný i nárazník s výraznou plastovou ochranou v spodnej časti. Plastovú ochranu karosérie nájdeme v spodnej časti vozidla po bokoch i vzadu. Pri pohľade zboku je badateľný značný rozdiel v celkovej dĺžke vozidla, ktorá oproti základnej verzii QASHQAI predstavuje hodnotu + 21,1 cm, resp. hodnotu 13,5 cm pri rázvore náprav. Celkové rozmery NISSANu QASHQAI +2 sú nasledovné: dĺžka vozidla dosahuje 4541 mm, šírka je 1780 mm, výška dosahuje 1645 mm a rázvor náprav je na hodnote 2765 mm. Ak si priblížime batožinový priestor, v prvom rade musíme vyzdvihnúť jeho značnú variabilitu, kde aj napriek 7-miestnej konfigurácii zostal priestor na rezervnú pneumatiku, resp. na odkladaciu schránku na drobnosti v zadnej časti. V základnom usporiadaní pri 5 sedadlách ponúka kufor slušný objem 450 litrov. Ak potrebujete prepravovať nadrozmerné predmety, jednoduchým úkonom sklopíte druhý rad, získate rovnú podlahu a objem vzrastie až na 1520 litrov. QASHQAI +2 ponúka aj opačný extrém, ak potrebujeteprepraviť viac ako 5 osôb, máte v batožinovom priestorek dispozícii dve samostatné sedadlá, ktoré sa dajú jednoducho vytiahnuť a používať. Aj pri 7-miestnej konfiguráciizostáva v kufri ešte miniatúrny batožinový priestor.

 

Interiér:

Po presunutí sa do interiéru NISSANu QASHQAI +2 sa podrobnejšie zamerajme na priestorové pomery. Životný priestor pre vodiča či spolujazdca je naozaj kráľovský. Na nedostatok priestoru sa nebudú sťažovať ani pasažieri v druhom rade, ktorých poteší vďaka vyššiemu posedu i príjemný výhľad smerom dopredu, či možnosť posúvania a polohovania sedadiel. Tretí rad s pomerne ťažkým prístupom treba chápať ako vyslovene núdzový, vhodný pre deti, resp. na krátke presuny. Na druhej strane QASHQAI +2 sa ani nehrá na 7-miestne vozidlo, prívlastok +2 v názve je výstižný, ak to  občas treba - môžete odviesť i 7 pasažierov a to je silná stránka tohto NISSANu. Za volantom QASHQAI +2 určite tiež oceníte skvelý výhľad vďaka príjemne vysokému posedu. Pochváliť musíme dostatočne veľké spätné zrkadlá. Aj po ergonomickej stránke je v NISSANe QASHQAI +2 všetko tak, ako má byť, všetky ovládače nachádzate intuitívne na miestach, kde ich očakávate. Materiály použité v kabíne sú kvalitné, rovnako ako aj ich dielenské spracovanie. Testovaný QASHQAI +2 v novej výbave 360 bol vybavený naozaj veľmi slušne. Veľmi sa nám páčila veľká panoramatická
presklená tónovaná strecha s UV filtrom, dostupná už i v nižšej výbave, ktorá veľmi neobmedzuje priestor pre hlavu, ale zato ponúka neopakovateľný výhľad. Dominantou interiéru QASHQAI +2 je i centrálny dotykový 5´´ displej s peknou grafikou. Ten ponúka logické ovládanie, tiež množstvo funkcií Nissan Connect či navigáciu, ktorú chválime, len je škoda, že je na dnešné pomery pomerne malý. Výbava 360 disponuje i systémom AVM (systém monitorovania okolia vozidla), ktorý vďaka kamerám premieta na displej panoramatický pohľad na vozidlo zhora, čo pri parkovaní a tesnom manévrovaní určite ocenia nielen dámy. Medzi ďalšie zaujímavé prvky spomenutej výbavy patria efektné 18´´ disky z ľahkej zliatiny, vyhrievané a elektricky sklopné spätné zrkadlá, koženo- textilné čalúnenie sedadiel, hliníkové pedále a podobne.

 

Jazda:

Samotný NISSAN propaguje QASHQAI +2 ako mestský crossover. My si však myslíme, že jeho využitie môže byť ďaleko univerzálnejšie. Testované vozidlo disponovalo sofistikovaným pohonom ALL-
-MODE 4x4, ktorý určite vrele odporúčame. Pohon disponuje 3 režimami 2WD – pohon prednej nápravy, AUTO - automaticky režim 4x4 a LOCK – elektronická uzávierka medzinápravového diferenciálu. Vďaka tejto výbave a svetlej výške 193 mm si QASHQAI +2 hravo poradí aj s ľahkým terénom. Pod kapotou testovaného vozidla pracoval skvelý a úsporný turbodiesel 1,6 dCi. Motor s výkonom 130 koní je dostatočne výkonný i pružný a so zaťaženým QASHQAIom si hravo poradí. Ideálne sa k nemu hodí i 6-stupňový manuál, aj vďaka ktorému budete jazdiť i veľmi úsporne. Samotné jazdné vlastnosti modelu QASHQAI +2 sú taktiež príkladné, tak ako býva u NISSANu zvykom.

 

Celkový dojem?

Crossover NISSAN QASHQAI +2 ponúka pomerne širokú škálu využitia. Hodí sa ideálne nielen do mesta, ale poradí si aj s nespevnenými či lesnými cestami a vďaka skvelému motoru zvláda i dlhé diaľničné presuny. Priestranný interiér je orientovaný na rodinu, bonusom predĺženej verzie sú okrem objemnejšieho kufra aj dve dodatočné sedačky, ktoré v prípade potreby veľmi ľahko použijete. Ten, kto sa obzerá po novom vozidle pre každú príležitosť, by preto NISSAN QASHQAI +2 nemal obísť. Rozhodne odporúčame i novú, bohatú a zvýhodnenú výbavu 360.
V Žiline si NISSAN QASHQAI +2 môžete prísť pozrieť či vyskúšať a otestovať k autorizovanému predajcovi vozidiel NISSAN spoločnosti POINT, a. s., Žilina na Ulici vysokoškolákov, kde na vás čakajú i ďalšie modely značiek NISSAN a CITRӦEN.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod