Žilinský Večerník

24. október 2024 | Kvetoslava
| 3°C

Spravodajstvo

Nová žilinská bankovka krásnou pamiatkou nielen pre turistov

Metropola severného Slovenska ponúka viacero dominánt, ktoré obdivujú turisti prakticky z celého sveta. Na pamiatku domov si prinesú viacero suvenírov a jedným z nich sú aj originálne bankovky. Svetlo sveta uzreli počas týždňa nové „žilinské peniaze“ so zaujímavou tematikou.

12.06.2024 | 08:50

Viac prezradil Marek Šutara, ktorého môžete poznať z kaviarne v rámci Novej synagógy Žilina spoločne s jeho bratom Lukášom. „Sú to suveníry v hodnote 0 eur, známy po celej Európe. Vzadu sú vždy znázornené rovnaké motívy, kde vidíme európske dominanty  a vpredu je vždy motív unikátny pre danú oblasť. Žilina už svoju bankovku, kde sú znázornené farské schody či mestské divadlo, má a teraz prišiel čas na kostol „Sirotár“.


 

 

K tomu sme sa rozhodli zájsť aj do regiónu, keď pribudol ku kostolu hrad Strečno,“ prezradil Marek Šutara. Táto záľuba je pre oboch bratov dlhodobou záležitosťou. „Prvý projekt bol Nová synagóga, začali sme cez pandémiu v roku 2019 a na Slovensku je veľa rodín, ktoré si na základe týchto známok plánujú cesty na výlety. Možno sa mi budete čudovať, ale je to pravda, lebo takú dostávame spätnú väzbu. Máte pekné mesto, keby ste nemali bankovku, tak by sme neprišli. Viac sa dozviete na stránke www.kaviarenbankovka.sk, tieto nové bankovky sú k dispozícii od 5. júna a tešíme sa na vás,“ dodal Šutara.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod