Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 19°C

Zaujalo nás

Nové regionálne centrum je teraz bližšie k rodinám so znevýhodnenými deťmi

Možno ste si v meste počas februára všimli citylighty, ktoré zobrazovali neviditeľný odznak. Išlo o kampaň Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením. Toto združenie nájdete už ľahšie vďaka tomu, že priamo v meste Žilina otvorili regionálne centrum.

11.04.2024 | 15:13

Samotná Platforma vznikla v roku 2014, najskôr ako neformálna iniciatíva rodičov, ktorí majú doma deti s viacnásobným zdravotným znevýhodnením. O dva roky sa pretransformovala na občianske združenie a odvtedy podporila niekoľko tisíc rodičov. Ponúkajú tu pomoc a poradenstvo všetkým rodičom, ktorí potrebujú informácie o svojich právach a povinnostiach, zbližujú rodiny s podobnými problémami a hľadajú rôzne cesty, ako môžu pomôcť. „Sme tu pre nich, aby sa necítili, že sú so svojimi problémami sami. Nech vedia, že ich situácia nie je bezvýchodisková. Ako peer (laickí) poradcovia ich vieme nasmerovať, vieme im poradiť a vypočuť si ich,“ hovorí Eliška Kapitáňová, regionálna koordinátorka pre Žilinský kraj.

Nové priestory

Pobočku regionálneho centra otvorili v januári na ulici Kálov 3. Rodiny s deťmi tak majú ďalšiu možnosť spoznať, že so svojím príbehom nie sú sami a peer poradcami sa teraz môžu stretnúť osobne v bezpečnom priestore.

V centre usporadúvajú aj podporné skupiny, spravidla každú stredu v doobedných hodinách. „Rodičia tu získavajú informácie, stretávajú sa v komunite a deti sa tu môžu hrať alebo niečo tvoriť, čiže zmysluplne trávia svoj čas. Stretnutia sú vzdelávacie, informatívne a aj inkluzívne, keďže sem mnohí prichádzajú aj so zdravými súrodencami,“ hovorí Iveta Somrová, členka Platformy. „Podporné skupiny slúžia aj na to, aby rodičia nezostávali len doma, sociálne vylúčení. To je asi najhoršie, keď sa človek cíti na všetko sám,“ dodáva Kapitáňová.

Podporné skupiny bývajú aj v piatok od 15.30 do 17.30 hod. a sú určené najmä pre tých rodičov, ktorým z rôznych dôvodov nevyhovujú dopoludňajšie stretnutia, napríklad preto, lebo sú zamestnaní. O ďalších rôznych aktivitách v centre sa rodičia dozvedia aj cez Facebookovú stránku.

Peer (laickí) poradcovia

Tím Platformy tvoria z veľkej časti tzv. peer poradcovia. Sú to vyškolení rodičia zdravotne znevýhodnených detí, ktorí majú cenné skúsenosti a vedomosti. V roku 2021 ich bolo trinásť, dnes ich počet prekročil 40-tku. Kontakty sú dostupné na webovej stránke združenia alebo je k dispozícii aj telefonická linka podpory, tzv. Inklulinka. „Môžu nám zavolať s rôznymi problémami, vieme ich nasmerovať a poradiť im. Takto vidia, že nie sú odkázaní iba na seba a vždy existuje nejaká cesta,“ vysvetľuje Tetiana Lapenko, ktorá sa stará aj o Inklulinku pre rodičov s deťmi so znevýhodnením, ktorí prichádzajú z Ukrajiny. Webová stránka je navyše dostupná v dvoch jazykoch: angličtine a ukrajinčine.

Neviditeľný odznak

V úvode sme spomínali reklamy s neviditeľným odznakom. Vo februári bola totiž spustená celoslovenská kampaň zameraná na skupinu tínedžerov s rôznym znevýhodnením. Videá a plagáty zobrazovali bežné situácie, ale chýbal na nich človek – bol neviditeľný. „Podstata kampane je v tom, že deti a mladí ľudia so zdravotným znevýhodnením sú často prehliadaní, akoby boli neviditeľní. “ vysvetľuje Kapitáňová.

Neviditeľný odznak je vlastne jednoduchý zapínací špendlík, tzv. zicherka. Je symbolom všetkých ľudí so zdravotným znevýhodnením, ktorí sa v našej spoločnosti cítia neviditeľní, a tiež tých, ktorí sa ich snažia opäť zviditeľniť. Potrebujú a zaslúžia si našu pozornosť.

„A preto je aj táto kampaň dôležitá. Neviditeľný odznak - zicherka, ktorú si pripnete na kabát, napovie tomuto dieťaťu, že sa nemusí báť osloviť vás. Akoby ste mu tým hovorili: Ja ťa vidím,“ doplnila Lapenko. „Možno je to malý jemný odkaz, ale má silu pre tých ľudí, ktorí každý deň žijú so svojím znevýhodnením,“ uzatvára Kapitáňová.

 

#RodičiaRodičom

- individuálne telefonické a e-mailové laické poradenstvo

- sieť peer (laických) poradcov a ich vzdelávanie

- informačný portál o právach detí so znevýhodnením

- vzory žiadostí a odvolaní

- aplikácia Sociálna kalkulačka - nárok na peňažné príspevky

 - vzdelávania pre rodičov a odborníkov

 

Aktivity RC Žilina:

- individuálne poradenstvo

- podporné skupiny

- komunitné aktivity

- voľnočasové aktivity

- presadzovanie práv a potrieb detí so zdravotným znevýhodnením

  

Kontakty:

Web: www.platformarodin.sk

FB: Platforma rodín detí so zdravotným znevýhodnením

Kampaň: neviditelnyodznak.sk

Inklulinka: +421 948 991 444 (SK), +421 911 387 733 (UA)

Adresa reg. centra: Kálov 3, 010 01 Žilina

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív, KR PZ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod