Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Kultúra

November – mesiac fotografie a Krajského kultúrneho strediska

Predposledný mesiac v kalendárnom roku je ako stvorený pre priaznivcov fotografie, a preto sa Fotoklub OBZOR pridružil k celosvetovej akcii uskutočňovanej na Slovensku už 23 rokov.

25.11.2013 | 14:57

VMakovického dome privítala 13. 11. na vernisáži prítomných manažérka kultúry Krajského kultúrneho strediska Anna Lovritšová. Výstava fotografií členov Fotoklubu OBZOR sa konala simultánne s aktivitami konajúcimi sa po celom Slovensku.

Keďže Fotoklub OBZOR vznikol v roku 1980, tento rok si pripisuje obzvlášť nádherný 33. rok! Za ten čas prešiel množstvom zmien, ktoré sa pripisovali k jeho pozoruhodnej histórii. Fotografickí nadšenci zbierali úspechy v rámci regiónu či kraja, ale aj na celonárodnej úrovni, čo bolo povzbudzujúce pre jeho neustále pôsobenie. Nadviazali spoluprácu s českými a moravskými fotografmi vystavujúcimi obrazy v priestore bývalého kina Úsvit v centre Žiliny. Tvorili metodické centrum pre okresných fotoamatérov majúcich možnosť každoročne sa prezentovať na súťaži s názvom Svet okolo nás.

Po novom miléniu spolupracujú s poľským Fotoklubom F4, ukrajinským 9x12 a českým Jablunkovom, ktorý sa na začiatku septembra pustil do podujatia s názvom Medzinárodný fotoplenér v Žiline, kde sa zameriavali nielen na fotografovanie portrétu a postavy v exteriéri či industriálne fotenie v priestoroch železničných dielní ŽSR – Cargo, ale aj na krajinársku fotografiu v priestoroch Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke a jeho raritu – úvraťovú železničku.

V Makovického dome boli vystavené aj tento rok tematicky rozmanité fotografie, keďže téma daná nebola. „Ide o výstavu fotoklubu a tam sa dáva priestor každému autorovi, nech sa prejaví presne tak ako potrebuje, ako cíti, aby to nebolo nasilu. Milovníci fotografií sa môžu radovať z kvality. To im tu ponúkame,“ uvádza nový vedúci klubu Ľubomír Lošonský.

Členovia fotoklubu majú za sebou aj významné súťažné úspechy. Za spomienku stojí bronzová medaila z 27. ročníka bienále medzinárodnej fotografickej súťaže vo Vsetíne, kde sa miesila obrovská konkurencia z viacerých krajín. „V septembri bolo vyhodnotenie 19. ročníka Petzvalovho mapového okruhu. Je to súťaž fotoklubov na Slovensku, kde porotcami sú členovia fotoklubov a navzájom si hodnotia fotografie. Zo 16 slovenských fotoklubov bol OBZOR na treťom mieste a fotografia Milana Velikého „Bež a šanti si“ získala 10. miesto. Asi najvýznamnejšou aktivitou FK v tomto roku bolo usporiadanie medzinárodného fotoplenéru Východ‑Západ, ktorého sa zúčastnili zástupcovia 6 fotoklubov z piatich krajín a všetci ho hodnotili veľmi vysoko,“ prezradila Anna Lovritšová.
 

Petra Vörösová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod