Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 1°C

Spravodajstvo

Novorodenecké oddelenie žilinskej nemocnice dostalo nový prístroj: Zníži riziko nákaz

Na novorodeneckom oddelení žilinskej nemocnice znižujú riziko vzniku nozokomiálnych nákaz vďaka novému prístroju – modernému laminárnemu boxu. Nový box na sterilnú prípravu roztokov a liečiv pre našich najmenších pacientov nahradil pôvodný 30-ročný prístroj, čím došlo k ďalšiemu zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

24.01.2020 | 12:18

Oddelenie neonatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline získalo nový laminárny box na sterilnú prípravu roztokov a liečiv pre novorodencov. Moderný prístroj v hodnote 3.490 eur darovala nemocnici spoločnosť ELMAX Žilina. Informovala o tom hovorkyňa žilinskej nemocnice Lenka Záteková.

Príprava roztokov a liečiv vyžaduje prísne sterilné prostredie, čím dochádza k výraznému zníženiu rizika poškodenia zdravia. Podľa slov generálneho riaditeľa žilinskej nemocnice Igora Stalmaška k ďalšiemu zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti v tejto oblasti prispeje práve nový laminárny box. „Novorodeneckému oddeleniu sme dnes odovzdali prístroj, ktorý pomôže predovšetkým k znižovaniu nozokomiálnych nákaz. Trpí nimi každé zdravotnícke zariadenie nevynímajúc našu nemocnicu, takže sme veľmi radi, že sa nám spoločnosť ELMAX opätovne rozhodla pomôcť,“ uviedol I. Stalmašek s tým, že ide už o druhý takýto dar z rúk žilinskej firmy. „Pred tromi rokmi nám spoločnosť taktiež darovala nový laminárny box, a to na oddelenie onkológie,“ doplnil generálny riaditeľ FNsP Žilina.

Ako priblížila primárka neonatológie Katarína Jackuliaková, laminárny box využívajú na oddelení pravidelne. „Prístroj zapíname niekoľkokrát denne, pretože lieky a infúzie pripravujeme vždy individuálne podľa potreby jednotlivých novorodencov, tým pádom je box využívaný 24 hodín sedem dní v týždni. Novší, modernejší prístroj nahradil pôvodný spred 30 rokov, takže aktuálne je riziko prenosu infekcií z okolitého prostredia pri manipulácii s liečivami výrazne minimalizované,“ zdôraznila K. Jackuliaková.

Aj podľa riaditeľa Divízie filtračných a odsávacích zariadení ELMAX Žilina Branislava Štalmacha je sterilita absolútnou prioritou. „Laminárny box nasáva vzduch z okolitého prostredia a následne ho niekoľkonásobne dôkladne filtruje tak, aby sa dokonale prefiltroval. Prefiltrovaný vzduch je vháňaný do pracovného priestoru a akonáhle vznikne v tomto pracovnom priestore aseptické prostredie, je prístroj pripravený na sterilnú prácu s liekmi, s výživou, s čímkoľvek, čo si vyžaduje, aby nebolo kontaminované z vonkajšieho prostredia,“ vysvetlil riaditeľ Divízie filtračných a odsávacích zariadení ELMAX Žilina.

Spoločnosť ELMAX Žilina zabezpečuje vlastný vývoj, výrobu a distribúciu prístrojov v rámci Slovenska a Európy. Popri hlavnej činnosti kladie dôraz tiež na filantropickú politiku. „Už dlhšiu dobu sa snažíme pomáhať v rôznych menších záležitostiach, ale keď sme začali s výrobou týchto prístrojov, hneď sme si povedali, že keď už vyrábame prístroje, ktoré majú pomáhať ľuďom, mohli by sme k tomu čiastočne prispieť aj my. Žilinskej nemocnici pomáhame druhý raz z titulu, že je to naša domáca nemocnica, ale laminárny box sme už darovali i v Bratislave a v pomoci plánujeme pokračovať naďalej, samozrejme, podľa našich možností a schopností,“ uzavrel B. Štalmach.

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod