Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Nový kostol v Nededzi dostal zelenú

Po viacerých rokovaniach obecného zastupiteľstva a vytrvalom úsilí petičného výboru budú mať Nededžania nový svätostánok. Miestni poslanci tesnou väčšinou odsúhlasili jeho výstavbu.

22.04.2013 | 15:41

Po viacerých rokovaniach obecného zastupiteľstva a vytrvalom úsilí petičného výboru budú mať Nededžania nový svätostánok. Miestni poslanci tesnou väčšinou odsúhlasili jeho výstavbu.

 

NEDEDZA. Pred dvomi týždňami poslanci rozhodovali o výstavbe nového rímskokatolíckeho kostola. Témou žila obec niekoľko mesiacov a rokovaniu predchádzalo mnoho stretnutí na pôde obecného úradu za prítomnosti poslancov, odborníkov a zástupcu cirkvi. Po prvýkrát sa dostala téma do povedomia v roku 2010, kedy petičný výbor zorganizoval akciu v súvislosti s nevyhovujúcim stavom dvadsať rokov existujúceho bohostánku, ktorý po roku 1989 vystavali z domu smútku pri cintoríne. Téma vyústila do uskutočnenia ankety.

Zo 744 anketových lístkov sa vrátilo 88,17%, väčšina sa vyjadrila v prospech vybudovania nového kostola. Obec dala vypracovať projektovú dokumentáciu pre jeho výstavbu v areáli kaštieľa a prerokovala možnosti finančného krytia. Počas rokovania sa niektorí občania neubránili emóciám. Odzneli výhrady voči prerobeniu súčasného svätostánku. Poslanec Vladimír Zajac: „Ja osobne podporujem výstavbu. Napriek tomu existujú názorové rozdiely aj v poslaneckom zbore.“ Marián Cesnek sa stotožnil s tým, že stav je potrebné riešiť, no prijaté rozhodnutie sa mu nezdá optimálne.

V diskusii sa domáci sťažovali na príliš vysoké teploty v lete a naopak v zime na treskúce mrazy, čo spôsobovala skleneno–drevená konštrukcia. Spŕška kritiky sa vzniesla i na podmienky pre spevácky zbor či nedostatok miesta pre kňaza a miništrantov. Architekt Ľubomír Kružel poukázal na možnosť budúcej výstavby tzv. centra obce. Jeho dominantou by mal byť práve nový kostol s
kaštieľom z polovice 16. storočia. Poslanci odhlasovali výstavbu nového kostola v pomere 4:3.

MUDr. Dagmar Bollová uviedla, že petičný výbor vyvinie maximálne úsilie pri pomoci s realizáciou dobrovoľnej zbierky. Tiež vyjadrila vieru v posilnenie duchovných a morálnych hodnôt najmä u tunajšej mládeže. „Je to vážne rozhodnutie. Nie všetci poslanci sa s výstavbou nového kostola stotožňujú. Ja však ich stanovisko akceptujem a to, či bolo správne alebo nie, posúdia ďalšie generácie. Osobne urobím všetko pre to, aby odsúhlasená výstavba bola úspešne zrealizovaná,“ skonštatoval starosta obce Peter Vajda.

Predpokladaná suma na výstavbu by mala byť do 600 000 eur. Obec už dala návrh na vyhlásenie dobrovoľnej verejnej zbierky. Práce by sa mohli začať už koncom roka. <

Alica Hodásová

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod