Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 7°C

Tlačové správy

Nový školský rok sa začal aj v žilinskej nemocnici na oddelení pediatrie

Základná škola s materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline poskytuje vzdelávanie pre všetkých žiakov v rámci ich pobytu v nemocnici. Povinnostiam školáka či škôlkara sa tak nevyhnú ani detskí pacienti hospitalizovaní na oddelení pediatrie alebo pediatrickej ortopédie.

04.09.2023 | 15:36

Základná a materská škola v žilinskej nemocnici, ktorá je organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36, Žilina, má svoje stále zázemie v interaktívnej učebni Osmijanko na prízemí detského oddelenia. Školopovinní pacienti môžu aj pri dlhodobej hospitalizácii pokračovať vo vzdelávaní a nezameškať učivo.

Ako uviedla učiteľka ZŠ s MŠ pri zdravotníckom zariadení v Žiline Adriana Puchoňová, vyučovací proces však neprebieha ako v štandardnej škole. „Žiaci absolvujú dopoludnia maximálne tri vyučovacie hodiny a v popoludňajších hodinách sa zase snažíme priniesť viac rozptýlenia, realizujeme rôzne kreatívne aktivity, kreslíme, batikujeme, maľujeme na sklo, odlievame predmety zo sadry a vymýšľame mnoho iných tvorivých činností,“ priblížila A. Puchoňová s tým, že celý proces sa prispôsobuje zdravotnému stavu pacientov. „S deťmi, ktoré môžu, sa stretávame v interaktívnej učebni v školských laviciach, no žiakov tiež navštevujem priamo pri lôžkach,“ doplnila učiteľka, ktorá sa vzdelávaniu malých pacientov intenzívne venuje už viac ako tri desaťročia.

Po dvojmesačných letných prázdninách prinesie nemocničná škola opäť i špeciálne zážitky, ktoré pomôžu detským pacientom lepšie zvládnuť pobyt v zdravotníckom zariadení. Riaditeľ FNsP Žilina Eduard Dorčík považuje prítomnosť učiteliek za významný prínos. „Deti nielenže ďalej preberajú učivo, takže po návrate domov môžu lepšie pokračovať v klasickom vzdelávaní, no zároveň im pani učiteľky spríjemňujú priebeh hospitalizácie. Pobyt na nemocničnom lôžku nie je pre malých pacientov niečo, na čo by sa tešili, preto je skvelé, že majú možnosť rozptýlenia formou hry alebo učenia. Na chvíľu zabudnú, že sú v nemocnici a domov si odnesú pozitívne spomienky,“ vyzdvihol benefity školy vo FNsP Žilina riaditeľ Eduard Dorčík.

V minulom školskom roku 2022/2023 sa v základnej a materskej škole pri FNsP Žilina vzdelávalo viac ako tisíc pacientov – 386 detí v materskej škole, 494 detí v základnej škole a 165 stredoškolákov.

Autor: - r -

Zdroj: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod